Svijet     | 12.12.2020. 10:55 |

Merkel raspravlja s čelnicima saveznih država o jačanju restriktivnih mjera

FENA Internet

BERLIN, 12, decembra (FENA) - Planirano je da njemačka kancelarka Angela Merkel raspravlja u nedjelju o jačanju restriktivnih mjera s čelnicima saveznih država, dok je broj zaraženih od koronavirusa u porastu i povećavaju se pozivi na akciju, saopćili su izvori bliski toj tematici za Reuters.

Njemačka je u parcijalnom lockdownu šest sedmica, dok su barovi i restorani zatvoreni, ali su prodavnice i škole otvorene. Neke regije već su uvele oštrije mjere.

Rasprave u nedjelju fokusirat će se na to da li prodavnice trebaju ostati otvorene uoči božićnih praznika i o tempiranju takvog poteza, saopćili su izvori koji su tražili da ostanu anonimni.

Ministar ekonomije Peter Altmaier izjavio je za medijsku grupu RND u subotu da kapaciteti jedinica intenzivne njege počinju da bivaju preoterećeni i da Njemačka ne bi trebala čekati do Božića da reaguje.

- Moramo pojasniti kako će se situacija sada razvijati. U suprotnom, pandemija će se potpuno oteti kontroli – kazao je.

Njemačka, najveća evropska ekonomija, bila je uspješnija od većine evropskih zemalja u držanju pandemije pod kontrolom tokom prvog vala u martu i aprilu, ali se bori da suzbije drugi val, kako ga naziva, „blagim lockdownom“.

Dnevni broj zaraženih porastao je na  28.438, dok broj preminulih iznosi 496, pokazali su u subotu podaci instituta za zarazne bolesti Robert Koch (RKI), prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom