Bosna i Hercegovina     | 12.12.2020. 12:13 |

SDA - Milanovićeva izjava izraz kultur-rasizma i uvreda prema svim ljudima u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da Bosna i Hercegovina "prvo treba sapun prije nego što postane građanska država" predstavlja izraz kultur-rasizma i uvredu usmjerenu prema svim ljudima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

- Poruka da građani Bosne i Hercegovine nemaju pravo na ono na što svi drugi u Evropi imaju, a to je građansko uređenje države – ukazuje da predsjednik Hrvatske smatra ljude u BiH nižom vrstom. Takvu poruku sebi ne bi smio dozvoliti nijedan ozbiljan državnik. A ovakve rasističke poruke Milanović uporno ponavlja - kaže se u saopćenju SDA

Predsjednik susjedne države, kako se dodaje,  ne može određivati građanima Bosne i Hercegovine koja prava će imati, a koja neće, "i nikakve uvrede mu neće pomoći da ostvari svoje političke ciljeve u BiH koji, sada se već sa sigurnošću može konstatovati, nisu nimalo dobronamjerni".

- Što se tiče aluzija u vezi sa čistoćom, podsjećamo Milanovića da, za razliku od drugih, legalne vlasti u Bosni i Hercegovini nisu okaljale svoj obraz vršeći agresiju na susjedne države i učestvujući u udruženim zločinačkim poduhvatima i etničkim čišćenjima. Učinile su to paravojske podržavane iz susjednih zemalja. Ne postoji sapun koji te mrlje može ukloniti. Samo nedvosmisleno priznanje historijskih grešaka, odricanje od počinjenih zločina i prestanak paternalističkog odnosa prema BiH može u izvjesnoj mjeri sprati i popraviti grijehe i štetu koju je kratkovida hrvatska politika počinila prema BiH u vremenu agresije.

Normalno ustavno uređenje u Bosni i Hercegovini, koje neće biti temeljeno na sistemskoj diskriminaciji i idejama etničke čistoće, već će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i presudama Evropskog suda za ljudska prava, za neke je daleki san, ali će sigurno biti ostvaren - kaže se u saopćenju SDA.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo