Svijet     | 12.12.2020. 13:48 |

Iran pogubio bivšeg opozicionara Ruhollaha Zama

FENA Internet

TEHERAN, 12. decembra (FENA) – Iranske vlasti pogubile su u subotu Ruhollaha Zama, bivšeg opozicionara koji je živio u egzilu u Francuskoj i bio  optužen za umiješnost u antivladine proteste, nekoliko dana nakon što mu je presuda potvrđena.

Državna televizija javila je da je „kontrarevolucionar“ Zam obješen u jutarnjim satima nakon što je Vrhovni sud potvrdio njegovu presudu zbog „težine zločina“ počinjenih protiv Islamske Republike.

Portparol iranskog pravosuđa Gholamhossein Esmaili u utorak je saopćio da je Zamova presuda potvrđena pred Vrhovnim sudom „prije više od mjesec dana“.

Grupa za ljudska prava Amnesty International, sa sjedištem u Londonu, navodi u saopćenju da je presuda potvrđena i opisala je Zama kao „novinara i disidenta“.

Grupa navodi da potvrda presude označava „šokantnu eskalaciju korištenja smrtne kazne kao oružja represije“

Iranska Revolucionarna garda objavila je hapšenje Zama u oktobru 2019., tvrdeći da je on radio „po direktivama francuske obvještajne službe“.

Državna televizija javila je da je on bio „pod zaštitom obavještajnih službi nekoliko zemalja“.

Zvanična novinska agencija IRNA javila je da je on također bio osuđen zbog špijniranja za Francusku i neimenovanu zemlju u regiji, sarađujući s „neprijateljskom vladom Amerike i djelujući protiv sigurnosti zemlje“, vrijeđajući „svetost Islama“ i podstičući na nasilje tokom protesta u 2017.

Najmanje 25 ljudi poginulo je tokom nemira u decembru 2017 i u januaru 2018. izazvanim teškim ekonomskim stanjem u zemlji.

Zam, kome je odobren politički azil u Francuskoj i živio je u Parizu, vodio je svoj kanal Amadnews. na aplikaciji za poruke Telegram.

Telegram je zatvorio kanal nakon što su iranske vlasti zahtijevale njegovo uklanjanje zbog podsticanja na „oružanu pobunu“ , prenosi AFP.   

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta