Magazin     | 14.12.2020. 08:33 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 14. prosinca (FENA) - 

- 1503. Rođen Michel de Nostredame, francuski astrolog, poznat kao Nostradamus, najpoznatiji prorok u povijesti, autor knjige "Proročanstva". Bio je osobni ljekar francuskog kralja Charlesa IX i dvorski astrolog Katarine Medici.

- 1799. Umro George Washington, prvi predsjednik SAD-a (1789-1797), koji je u ratu za neovisnost od Engleske zapovijedao vojskom kolonista. Odbio je da se treći put kandidira za predsjednika.

- 1900. Njemački fizičar Max Planck objavio je kvantnu teoriju, prema kojoj energija radijacije potiče iz nevidljivih djelića, kvanta i nije kontinuirana, kako se ranije mislilo.

- 1911. Norveški istraživač Roald Amundsen postao je prvi čovjek koji je stigao na Južni pol, pretekavši engleskog istraživača Roberta Scotta, koji je na Južni pol stigao 18. siječnja 1912.

- 1916. Danci glasovali da se Zapadna Indija, koja je pripadala Danskoj, proda SAD-u za 25 milijuna dolara.

- 1927. Velika Britanija priznala neovisnost Iraka i podržala njegov prijem u Društvo naroda.

- 1939. Društvo naroda je isključilo SSSR iz članstva zbog agresije na Finsku.

- 1959. Arhiepiskop Makarios III postao je izabrani lider Kipra, a godinu kasnije, pošto je Kipar dobio neovisnost od Velike Britanije, i njegov prvi predsjednik.

- 1960. Potpisana Pariska konvencija o osnivanju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Konvencija je stupila na snagu u rujnu 1961.

- 1989. Umro Andrej Dmitrijevič Saharov, ruski nuklearni fizičar, protivnik nuklearnih eksperimenata.

- 1995. U Parizu službeno potpisan Daytonski sporazum o okončanju rata u BiH. Sporazum su potpisali predsjednici bivših jugoslovenskih republika Hrvatske, BiH i Srbije Franjo Tuđman, Alija Izetbegović i Slobodan Milošević.

- 1998. U sukobu Vojske Jugoslavije i naoružanih Albanaca u blizini Prizrena poginulo je 36 Albanaca, a šestorica su ranjena.

- 2001. U prometnoj nesreći poginuo Winfried Georg Max Sebald, pisac i britanski akademik njemačkog porijekla.

- 2004. Predsjednik Francuske Jacques Chirac otvorio najviši most na svijetu - Millau vijadukt, visok 343 metra i dugačak 2,5 kilometara.

- 2005. Njemački diplomata Christian Schwarz-Schilling imenovan za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Tu dužnost je obavljao do 2. srpnja 2007., kada ga je naslijedio slovački diplomata Miroslav Lajčak.

- 2008. Muntadhar al-Zaidi, irački novinar bacio je cipelu na američkog predsjednika George Walkera Busha na konferenciji za novinare u Bagdadu. U arapskom svijetu to se smatra najvećim poniženjem.

- 2013. Umro Peter Seamus O’Toole, irski glumac. Postao je filmska zvijezda 1962. u ulozi T. E. Lawrencea u filmu "Lawrence od Arabije", a kasnije jedan od najuglednijih glumaca svog vremena.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo