Bosna i Hercegovina     | 14.12.2020. 11:06 |

Džaferović: Budućnost Bosne i Hercegovine mora biti temeljena na istini i pravdi (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Narativ utemeljen na činjenicama iz presuda međunarodnih sudova uvijek će biti iznad svih pokušaja uspostave anticivilizacijskih narativa, zato činjenice iz haških presuda trebamo neprestano izučavati i ponavljati, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u obraćanju u okviru online konferencija "Čuvamo mir, sjećamo se žrtava".

Kako je naglasio, Memorijalni centar Srebrenica, kao državna institucija, ima najvažniju ulogu u tom procesu te je Džaferović odao priznanje Majkama Srebrenice, koje imaju najveću zaslugu u borbi za istinu i pravdu.

Podsjetio je da je ovo godina u kojoj je obilježena 25. godišnjicu od genocida u Srebrenici u vrlo teškim okolnostima, izazvanim pandemijom koronavirusa, ali je na dostojanstven način održana komemoracija i dženaza žrtvama genocida.

- Posebnu zahvalnost u tom kontekstu želim iskazati majkama Srebrenice, Memorijalnom centru i Organizacionom odboru za obilježavanje, kao i svima koji su doprinijeli organizaciji ovogodišnje komemoracije i dženaze - kazao je Džaferović, dodajući da činjenica da je više od 40 svjetskih državnika učestvovalo na komemoraciji pokazuje da ne prestaje interes svijeta za najveći zločin na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Istaknuo je da poruke koje su lideri poslali 11. jula iz Srebrenice, prvenstveno osuda glorificranja ratnih zločinaca i negiranja genocida, imaju svoje duboke implikacije za budućnost Bosne i Hercegovine koja mora biti temeljena na istini i pravdi.

- Genocid u Srebrenici je jedan od najbolje dokumentiranih zločina u historiji, zahvaljujući radu Haškog tribunala. Zato činjenice iz haških presuda trebamo neprestano izučavati i ponavljati. Monografija Sjećanje na genocid u Srebrenici - Poruka civilizacije također tome značajno doprinosi - kazao je Džaferović.

Zahvalio je svima koji su učestvovali u izradi te publikacije, naglašavajući da mu čini mi izuzetnu čast što je imao priliku biti pokrovitelj njene izrade.

Publikaciju "Sjećanje na genocid u Srebrenici: Poruka civilizacije" predstavio je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, a objavljena je na bosanskom i engleskom jeziku te obuhvata poruke više od 40 svjetskih državnika, koji su se obratili na ovogodišnjoj komemoraciji 11. jula, šaljući poruke o važnosti sjećanja na žrtve genocida i dužnost zajedničke borbe protiv negiranja genocida i slavljenja njegovih nalogodavaca i izvršilaca.

Publikacija donosi i pojašnjenja historijskog konteksta genocida, kalendar relevantnih događaja vezanih za juli 1995. i genocid u Srebrenici, širi pregled rada Memorijalnog centra i Organizacionog odbora 25. godišnjice u ovoj godini.

Iz Memorijalnog centra podsjećaju da su među govornicima na ovogodišnjoj komemoraciji bili Antonio Gutteres, Emmanuel Macron, Mike Pompeo, Boris Johnson, Recep Tayyip Erdogan, Frank Walter Steinmeier, Giuseppe Conte, Bill Clinton, princ Charles, Ursula von der Leyen, Justin Trudeau, Imran Khan, Pedro Sanchez, Alexander van der Bellen, Hasan Rouhani i brojni drugi.

Nakon Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici iz maja te publikacije "Srebrenica. Genocid. 25 godina poslije" iz jula, riječ je o trećoj publikaciji koju je Memorijalni centar izdao u ovoj godini čime je napravljen važan iskorak u istraživačkom radu i publikovanju novih sadržaja.

Pogledajte https://fena.ba/video/5165

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1RP2V5hI6ntLkdDDpNunyvAepaH20AsVp?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'