Regija     | 14.12.2020. 10:06 |

EANA od premijera Janše traži da ne ugrožava nezavisnost i opstanak STA

FENA Saopćenje

BEČ, 14. decembra (FENA) - Evropska alijansa novinskih agencija (EANA) je u otvorenom pismu slovenskom premijeru Janezu Janši izrazila zabrinutost zbog blokiranja zakonom predviđenog novca za finansiranje Slovenske novinske agencije STA.

- Nažalost, agencija se našla u nesigurnom položaju zbog obustave finansiranja njene javne službe. To ugrožava nastavak njenog rada, kao i samog postojanja - navodi se u otvorenom pismu EANA-e.

U pismu se naglašava važnost slobode medija i neprihvatljivost bilo kakvog političkog uplitanja. EANA vjeruje, kako se navodi, u potpunu i otvorenu demokratiju koja vlada u Sloveniji.

- U tom kontekstu, EANA se pridružuje jučerašnjem pozivu komesarke Vijeća Evrope za ljudska prava, Dunje Mijatović, pozivajući Vladu Republike Slovenije da momentalno osigura sredstva za STA. Pored toga, uzimajući u obzir javno objavljeno pravno mišljenje Vladine kancelarije za zakonodavstvo i posebno pravno mišljenje koje je tražila STA, obustava finansiranja agencije i njene javne službe očigledno je neopravdana - navodi se u pismu.

EANA naglašava da su, vlastitom analizom činjenica, došli do zaključka da se suspenzija finansiranja jedino može objasniti namjernim vršenjem pritiska na nezavisnost STA.

- Takvo ponašanje je neprihvatljivo i mi to osuđujemo ukoliko je to slučaj, jer ide protiv temeljnih vrijednosti naše Alijanse, ali i protiv temeljnih vrijednosti demokratskog društva - potcrtava EANA u otvorenom pismu.

Stoga apeluje na premijera Slovenije da djeluje u skladu i duhu vrijednosti funkcije koju mu je povjerio narod Slovenije i da nastavi finansiranje STA.

- EANA je spremna razgovarati o najboljim praksama sa slovenskom vladom, kako bismo postigli zajedničko razumijevanje i konačnu odluku povoljnu za našu članicu STA i Republiku Sloveniju - zaključuje EANA u otvorenom pismu premijeru Slovenije Janezu Janši.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'