Bosna i Hercegovina     | 14.12.2020. 14:18 |

Podžić i Folkestad razgovarali o zajedničkim aktivnostima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem danas je u nastupni posjet primio novog zapovjednika Stožera NATO-a u Sarajevu, brigadnog generala Erica Folkstada kojem je zaželio dobrodošlicu na novoj dužnosti.

Podžić je istaknuo kako je Stožer NATO-a u Sarajevu jedna od institucija koja najbliže surađuje s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama BiH. Izrazio je uvjerenje da će tako biti i u budućnosti, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Govoreći o izazovima koji stoje pred MO i OS BiH, ministar je naglasio da se zbog pandemije koronavirusa mnoge aktivnosti s NATO-om obavljaju na on-line platformama.

Zadaci MO i OS BiH iz Programa reformi BiH, usprkos pandemije i nedostatka financijskih sredstava, u velikoj su mjeri ispunjeni, a nastavlja se rad na aktivnostima koje se još nisu okončane. Posebno je za naredni period istaknuo važnost izdvajanja financijskih sredstava za ranije dogovorenu i planiranu modernizaciju OS BiH.

Od aktivnosti koje su uspješno obavljene i u tako složenim okolnostima ministar je posebno istaknuo vježbu deklarirane lake bataljunske borbene grupe pred ocjenivačima NATO-a, bilateralnu vježbu integracije zemlja-zrak s oružanim snagama SAD-a te sudjelovanje na EUFOR-ovoj vježbi "Brzi odgovor".

Naglasio je i uspješno sudjelovanje OS BiH u međunarodnim mirovnim misijama te aktivnosti na uništavanju viškova naoružanja i streljiva. 

Brigadni general Folkstad je istaknuo da se još uvijek očekuju konačne službene ocjene s vježbe lake bataljunske borbene grupe OS BiH na Manjači, ali da su početne neslužbene ocjene jako dobre. Izrazio je uvjerenje da će suradnja Stožera NATO-a u Sarajevu sa MO i OS BiH i dalje biti bliska, na korist građana BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana