Kultura     | 14.12.2020. 18:05 |

Muzička akademija - Počinje ciklus kreativnih radionica 'Podijelimo znanje'

FENA Saopćenje

SAARJEVO, 14. decembra (FENA) - Završnica ovogodišnjeg izdanja Ciklusa kreativnih radionica Podijelimo znanje održati će se od 14. do 18. decembra u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS). Odsjek za muzičku teoriju i pedagogiju je u saradnji s Odsjekom za klavir, harfu, udaraljke i srodne instrumente i Centrom za muzičku edukaciju pripremio niz radionica koje će u formi ciklusa webinara, putem Microsoft Teams platforme, predstaviti pozivna predavanja, pijanistički masterclass, studentsku tribinu, te teorijsko-koncertno predstavljanje interdisciplinarnog naučno-umjetničkog istraživanja.

Te aktivnosti osmišljene su i objedinjene projektom “Razvoj kompetencija studenata muzike i realizacija sistema cjeloživotnog učenja u muzičkom obrazovanju kroz Ciklus kreativnih radionica Podijelimo znanje”, koji je 2019/20. godine podržalo i finansijski potpomoglo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, prepoznavši ga kao projekt od posebnog značaja.

Osnovna ideja projekta, začeta školske 2016/17. godine, bila je da potakne studente muzike na kreativno (muzičko) mišljenje i ponudi im prostor u kojem mogu djelovati samostalno ili u suradnji s kolegama, stjecati i proširivati svoja znanja o muzici, vezujući ih za srodne oblasti i promatrajući ih iz različitih aspekata. Od prvog izdanja projekta u maju 2017. godine, kad je proveden u formi kreativne studentske radionice, kroz svoja četiri izdanja prerastao je u ciklus radionica u nekoliko programski osmišljenih okvira, te u ovoj sedmici ulazi u svoje veliko finale.

U prethodnom periodu su u okviru programa Podijelimo znanje – Studenti MAS u gostima, studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu gostovali na međunarodnim studentskim forumima u zemljama regiona (R Srbija, R Hrvatska), te razmijenili svoja znanja o muzici s učenicima srednjih muzičkih škola u Bosni i Hercegovini u koje su putovali zajedno sa svojim profesorima (Mostar, Zenica i  Bihać). Alumnus Muzičke akademije, uspješni gitarista i profesor Srednje muzičke škole Sarajevo mr. Boško Jović je pak gostovao u okviru radionice Podijelimo znanje – Alumni Edition. Program Podijelimo znanje 2019/20 – Iz druge perspektive omogućio nam je saradnju s vodećim stručnjacima iz oblasti pedagogije, andragogije, sociologije, grafičkog dizajna i fotografije: samo u prethodnoj akademskoj godini svoja bogata znanja i iskustva s našim studentima podijelili su prof. mr. Bojan Hadžihalilović (Akademija likovnih umjetnosti UNSA), koji nas je temom Greetings from Sarajevo 1993 u prostoru Galerije 11/07/95 podsjetio na važnost kulture sjećanja, i prof. mr. Damir Šagolj (Akademija scenskih umjetnosti UNSA), čija nas je tema Kompozicija, principi i dekonstrukcija inspirisala i dodatno učvrstila u uvjerenju da je upravo umjetnost ta koja nam otvara oči, pokazuje pravi put i u stanju je mijenjati društvo u kojem živimo.

Ova sedmica kao centralno dešavanje projekta donosi Internacionalnu kreativnu studentsku radionicu Podijelimo znanje 2020, koja će 17. i 18. decembra omogućiti online susret studenata iz Crne Gore, R Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine, u okviru kojih će studenti prezentirati svoja razmišljanja o teorijskim, pedagoškim i izvođačkim aspektima muzike. Uz to, organizirat će i Okrugli sto, na kojem će diskutovati o izazovima i iskustvima „nove normalnosti“ u kontekstu muzičke profesije u doba pandemije.

Novo izdanje radionice Podijelimo znanje – Alumni Edition će voditi muzikologinja dr. Esma Cerkovnik, mlada naučnica koja je nakon završenog master studija na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju MAS doktorska istraživanja uspješno privela kraju na Univerzitetu u Zürichu, gdje je trenutno zaposlena kao asistentica prof. dr. Laurenza Lüttekena na Muzikološkom institutu UZH. Cerkovnik će 18. decembra u 13.30 sati održati tematsko predavanje “...et nos immutabimur“ – Muzika i konverzija u Rimu prve polovine 17. stoljeća. Ovaj događaj će moderirati muzikologinja prof. dr. Fatima Hadžić, a navedenom organizacionom timu u realizaciji ovog događaja priključio se i Odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju MAS, te Muzikološko društvo FBiH. 

Iznenađenje ovogodišnjeg izdanja predstavlja programski okvir Podijelimo znanje 2020 – Piano Edition, u sklopu kojeg će 15. i 16. decembra biti masterclass najistaknutijeg srbijanskog pijaniste svoje generacije prof. mr. Vladimira Miloševića.

Ovaj će program zaokružiti uvaženi pijanista, alumnus i profesor Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu mr. Omer Blentić, koji će 16. decembra 18.00 sati predstaviti dio svojih interdisciplinarnih doktorskih istraživanja u formi spoja teorijskog predavanja Teorijski i interpretativni aspekti zaboravljenog majstorstva umjetnosti i pedagogije za klavijaturne instrumente iz 16. stoljeća u Španiji i koncerta djela Antonija de Cabezóna. 

Sve radionice Ciklusa mogu se pratiti putem live streama na zvaničnoj facebook stranici https://www.facebook.com/events/194000752374007. Od sutra do petka, 18. decembra, 15 minuta prije početka svake sesije, na istom linku će biti  objavljeni linkovi za pristup, najavljuje organizator. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'