Bosna i Hercegovina     | 14.12.2020. 21:02 |

Dodik i Lavrov saglasni - Treba zatvoriti Ured visokog predstavnika (VIDEO)

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) – Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov započeo je dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini sastankom s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu.

Sagovornici su se dotakli brojnih tema, a između ostalog razgovarali su o Dejtonskom sporazumu, Uredu visokog predstavnika Valentina Inzka i njegovoj funkciji u BiH, NATO – u i euroatlantskim integracijama BiH, kao i saradnji Republike Srpske i Rusije u više područja.

Dodik se zahvalio na podršci koju Rusija pruža Republici Srpskoj, te naglasio da je posjeta Lavrova slučajno organizirana na dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

- Imali smo namjeru da se vidimo ranije, ali simbolično je ispalo da se to desi na dan potpisivanja Dejtona. Podrška Rusije uvijek nam je bila pokazatelj da postoje oni koji poštuju potpisane sporazume. Rusija je imala ulogu u kreiranju i implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i danas smo o tome i pričali. Taj sporazum nije napravljen da ga ukinu bez konsenzusa sva tri konstitutivna naroda – rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na Ured visokog predstavnika Valentina Inzka u BiH i naglasio da RS zahtjeva da ta kancelarija bude ukinuta.

- Naše viđenje Bonskih ovlaštenja je da je to prevara i podvala. PIK je rekao da pozdravlja namjeru, ali nije dao ovlaštenja, zato svi zakoni koje je donio visoki predstavnik moraju biti ukinuta - smatra Dodik.  

Naglasio je da RS prihvata saradnju sa NATO, ali ne i integraciju u NATO.

- Ne prihvatamo integraciju u NATO, Republika Srpska ne bi imala nikakvu korist od toga, a ne prihvatamo ni da BiH ima Komisiju za integracije u NATO – kazao je Dodik.

Govoreći o evropskim integracijama, Dodik je rekao da "postoji nekakva saglasnost u BiH", te dodao da "pošto drugi dio BiH želi da ukine RS, mi samo kažemo da u takvoj BiH nećemo ostati i mislim da je to legitimno".

- Razgovarali smo i o evropskim integracijama i rekao sam Lavrovu da po tom pitanju postoji saglasnost. Naša ocjena je da Evropska komisija sa svojih 14 mišljenja sprječava te integracije tražeći da se nešto uradi suprotno Dejtonskom sporazumu. Nismo tražili nikakvu podršku za secesiju što žele da prikažu kao naše opredjeljenje – podvukao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Istaknuo je da su odnosi RS-a i Rusije dobri i da nema nijedno otvoreno pitanje.

-  Imamo uspješnu saradnju ona se odvija kroz niz projekata koje smo realizovali i imamo namjeru realizovati. Teme su bile rad Rafinerije nafte i projekti gasifikacije, kulturna saradnje i svi drugi projekti koje trebamo vratiti na staru dinamiku. Nećemo se pridružiti sankcijama protiv Rusije i to je naša jasna politika. Zahvalni smo Rusiji za poštivanje međunarodnog prava- rekao je Dodik.

Lavrov je, nakon Dodikovog obraćanja,  na pres konferenciji naglasio da  svaki pokušaj da se ruši Dejton, sporazum koji održava krhku ravnotežu u BiH, može dovesti do ozbiljnih posljedica, te da je Ured visokog predstavnika u BiH trebao odavno biti zatvoren jer je BiH odavno postala članica Vijeća sigurnosti UN-a.

- Postojanje OHR-a pokazuje nepoštovanje prema narodima u BiH i prema suverenitetu ove zemlje. Ovaj vanjski protektorat koji predstavlja Ured visokog predstavnika u BiH u potpunosti je prevaziđen. Dejton ne stvara nikakve prepreke u odnosima između BiH i stranih partnera, uključujući i Evropsku uniju. Treba poštovati njegove principe jednakopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Brzina s kojom BiH treba ići ka EU treba biti donijeta na osnovu principa Dejtona. Ovi temeljni principi zahtijevaju da se svi problemi unutar BiH rješavaju putem unutrašnjeg političkog dijaloga i konsenzusa, a Rusija se ne želi miješati u taj proces - rekao je Lavrov.

Smatra da stav RS-a o nepristupanju NATO-u ne koči BiH na putu ka EU integracijama.

Također, naglasio je da Ruska Federacija s poštovanjem prima odluku entiteta Republika Srpska o vojnoj neutralnosti.

- Smatramo da je to odgovorno rješenje, da nam ne trebaju nove podjele na evropskom kontinentu, ne trebaju nam nove konfrontacije. Nema alternative miru i bezbjednosti, neophodan je dijalog i sve u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a - poručio je Lavrov.

Istaknuo je da je na sastanku bilo govora o bilateralnim odnosima, te unaprjeđenju ekonomskih veza BiH i Rusije, te je naglasio podršku Rusije RS-u u borbi protiv pandemije koronavirusa.

I Dodik i Lavrov su istakli da je razgovarano o nabavci vakcine protiv Covida-19, pri čemu je Dodik naglasio kako će RS nabaviti rusku vakcinu.

Lavrov će tokom službene posjete imati zvanične susrete sa tročlanim Predsjedništvom BiH,  kao i sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini i Srbiji bila je planirana 28. i 29. oktobra, međutim kako se našao u samoizolacije zbog pandemije, sve planirane posjete su tada odgođene.

Lavrov je posljednji put bio u BiH uoči Lokalnih izbora 2018. godine kada je posjetio Sarajevo i Banju Luku.

Pogledajte https://fena.ba/video/5168/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1xjayj-I4sU1G-0H8dK_0-4xXMk_-uJLb?usp=sharing

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo