Regija     | 15.12.2020. 08:11 |

U Zagrebu danas skup o 25. godišnjici dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić i zamjenik predsjedavajućeg Dragan Čović učestvovat će na konferenciji "Nasljeđe mira - 25 godina Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma", koja će biti održana danas u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, najavio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Na konferenciji koju zajedno organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske, Špirić i Čović obratit će se učesnicima u okviru trećeg konferencijskog panela u čijem toku će se razgovarati o euroatlantskoj posvećenosti Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je da se na istom panelu obrati komesar Evropske unije za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi, ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i specijalni predstavnik Evropske unije za zemlje zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Kako je najavljeno, konferenciju bi trebalo da otvore predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velimir Neidhart, a predviđeno je obraćanje video-linkom i potpredsjednika Evropske komisije i visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Josepa Borrella.

U okviru prvog panela pod nazivom "Od Vašingtonskog do Dejtonskog sporazuma: šta je omogućilo mir?", najavljeno je obraćanje učesnika pregovora u Dejtonu - bivšeg ministra vanjskih poslova Hrvatske Mate Granića, bivšeg premijera BiH Harisa Silajdžića, američkog diplomate i učesnika mirovnih pregovora Christophera Hilla, vojnog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država na pregovorima u Dejtonu, generala Wesleya Clarka, te člana delegacije Hrvatske na mirovnim pregovorima u Dejtonu Miomira Žužula.

Tokom drugog panela "Povezivanje principa tri konstitutivna naroda s presudom Sejdić i Finci: koji je put naprijed", učesnicima konferencije obratit će se pravni stručnjaci i profesori ustavnog prava iz Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najavljeno je i video-obraćanje ministra vanjskih i evropskih poslova Francuske Jean-Yvesa Le Driana.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH parafiran je u Dejtonu 21. novembra 1995., a zvanično potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo