Bosna i Hercegovina     | 15.12.2020. 11:36 |

Osigurano više od pola miliona KM za nastavak aktivnosti u borbi protiv COVID-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Kroz globalni IFRC COVID-19 Hitni apel, Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine osiguralo je 523.932,50 KM za nabavku materijalno-tehničkih sredstava namijenjenih nastavku aktivnosti u borbi protiv korona virusa, saopćeno je iz Društva.

Za apel IFRC-a (Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca) sredstva je doniralo Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.

- Društvo Crvenog krsta/križa BiH od početka pandemije je na terenu, na usluzi građanima, ali i obrazovnim, zdravstvenim i javnim ustanovama. Tako smo ovim sredstvima nabavili dozere za sredstvo za dezinfekciju, 15.000 dezinficijenasa, ruksake/setove prve pomoći, medicinske šatore, dezinfekcione tunele, beskontaktne toplomjere, opremu, te zaštitne maske. Realizacija ovih projekata ne bi bila moguća bez ulaganja dodatnih napora osoblja stručne službe DCK BiH- ističe se u saopćenju Društva Crvenog krsta/križa BiH.

Nabavljena roba se distribuira na entitetske organizacije - Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni krst Republike Srpske i Crveni krst/križ Brčko distrikta, koji dalje provode distribuciju.

U sklopu COVID-19 Apela se finansira i rad mobilnih timova koji na terenu rade prevenciju prenosa bolesti, što uključuje podjelu maski migrantima, a u toku je i nabavka dezinfekcionih sredstava za osobe u pokretu. Uskoro će biti osigurana podrška i za 1.000 romskih porodica, u vidu vaučera za higijenske artikle i hranu u iznosu od 110.000 CHF. Uz to, biće im obezbjeđena i zaštitna sredstva, poput maski i dezinfekcionih sredstava. Ovaj dio finansira Ministarstvo vanjskih poslova Austrije.

Zahvaljujući ovom Apelu, osigurano je i finansiranje osoblja za ambulantni prevoz oboljelih i potencijalno oboljelih u Brčkom.

Organizacije Crvenog krsta/križa u Bosni i Hercegovini, kao i uvijek, prve su odgovorile na humanitarni aspekt pandemije. Brojno profesionalno osoblje, kao i najveća snaga, volonteri kontinuirano rade, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo