Bosna i Hercegovina     | 15.12.2020. 13:21 |

'Zajedno ojačani' - Marginalizirane skupine rušile predrasude i stereotipe

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) -  U posljednje tri godine u BiH, zahvaljujući projektu 'Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH', marginalizirane skupine su rušile predrasude i stereotipe.

Osobe s invaliditetom, žene koje trpe nasilje i Romi bili su radno angažirani, dok je djeci s poteškoćama u razvoju omogućeno adekvatno obrazovanje, LGBTIQ zajednici veća vidljivost, a osobama koje se suočavaju s psihološkim teškoćama nužna psihosocijalna pomoć. 

Putem Zoom aplikacije danas je održana konferencija u povodu završetka projekta 'Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH:Zajedno ojačani', koja je obuhvatila postignuća i rezultate projekta.

CARE International Balkans i CARE Češka, uz financijsku podršku Razvojne kooperacije Republike Češke, prepoznale su važnost podrške marginaliziranim skupinama u BiH te pokrenule suradnju sa sedam nevladinih organizacija, koje direktno rade s tom populacijom. Te organizacije su, tokom tri godine, u okviru projekta ojačale svoje kapacite, ali i direktne korisnike.  

Po riječima projekt menadžera organizacije CARE International Balkans Branislava Tanasijevića, fokus je bio razviti organizacije infrastrukturno i tehnički, ali i njihove ljudske resurse u svim oblastima da bi na što bolji način podržali svoju ciljnu grupu.

- Pratili smo razvoj organizacija tokom 2018., 2019. i 2020. godine te postepeno vršili ulaganja. Važno je da su i partneri iskoristili taj projekt, međusobno se upoznali i razvili nekoliko projektnih ideja. Dobra stvar je što je i Austrijska razvojna agencija prepoznala snagu tog projekta. Odobrila je novac za razvoj projekta, pod identičnim imenom samo sa fokusom na NVO koje razvijaju svoja socijalna preduzeća. Puno ima razloga zbog kojih je taj projekt uspješan, a osnovni razlog je što je Češka razvojna agencija dobro koncipirala projekt i metodologiju koju ćemo mi koristiti - ističe.

Četiri od sedam organizacija imaju svoja socijalna preduzeća u kojima rade predstavnici marginaliziranih skupina. Kroz ovaj projekt financirane su njihove plate, dnevnice. Samim time su poboljšani uvjeti za njihov, ali i život njihovih porodica. 

Romkinja Selma Sajtanović je samohrana majka koja radom u Agro planu - socijalnom preduzeću Udruženja 'Otaharin' školuje djecu i omogućuje im bolje uvjete života.

- Nisam imala prihode za život, dok nisam počela ovdje raditi. U 'Otaharinu' su mi mnogo pomogli. Pomažu i oko djece, školovanja i svega što nam treba. Ono što mogu sad djeci da priuštim, nisam mogla ranije - kaže Selma.

Jednu takvu priču gradi i Udruženje za cerbralnu paralizu i distrofiju BPK Goražde koje u radionici 'Životna pomoć' upošljava osobe s invaliditetom, koje kroje pokučnice, jastučnice, kecelje i maske.

Žene koje su pretrpjele nasilje, zarađuju dnevnice i ekonomski se osnažuju u socijalnom preduzeću "Eko Budućnosti“ Udruženja 'Budućnost', dok osobe s invaliditetom u Udruženju 'Nešto Više' imaju priliku učiti o permakulturi.

Organizacija Amica Educa ojačava građane pružajući psihosocijalnu potporu, Udruženje 'Duga' jača inkluzivno obrazovanje, a SOC promiče prava LGBTIQ osoba. 

U okviru projekta prepoznate su potrebe organizacija u smislu ekspertske potpore kao što je izrada biznis i komunikacijskih planova te im je pružena tehnička i infastrukturna potpora.

S krajem ove godine, završava se taj projekt koji je, osim projektno navedenih ciljeva i zadataka, pronašao odgovore na kriznu situaciju izazvanu virusom COVID-19 tako što su podijeljeni mnogi paketi higijenskih potrepština za marginalizirane skupine. 

Direktorica organizacije CARE International Balkans Sumka Bučan s ponosom ističe da iza njih ostaju pozitivna djela koja su u prethodne tri godine, kroz jačanje organizacija civilnog društva, učinila živote njihovih korisnika i korisnica, predstavnika i predstavnica marginaliziranih grupa, boljim. To, kaže, jeste bio i krajnji cilj koji su željeli postići.

- Organizacije koje su bile uključene u projekt ostaju na usluzi korisnicima i korisnicama, ali sad sa unapređenim uslugama, znanjem, iskustvom i resursima koje su neodvojive od organizacija – naglasila je, saopćeno je.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom