Bosna i Hercegovina     | 15.12.2020. 16:20 |

Podignuta optužnica protiv glavnog inspektora SIPA-e Vahidina Šahinpašića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv glavnog inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Vahidina Šahinpašića, rođenog 1974. u Sarajevu, državljanina BiH.

Osumnjičeni se tereti da je 30. augusta 2017. u svojstvu tada v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e, u činu samostalnog inspektora, bez poštivanja internih procedura, te bez znanja ili naredbe nadležnog tužitelja i suda izdao zapovijed djelatnicima SIPA-e da izvrše lociranje i lišenje slobode osobe J.Š.Đ.

Postupajući po zapovijedi i instrukcijama osumnjičenog Šahinpašića, djelatnici SIPA-e su uhitili navedenu osobu, te ga protuzakonito držali lišenog slobode.

Osumnjičeni se također tereti da je u noći sa 5. na 6. septembar 2017. u svojstvu v.d. načelnika Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e, u činu samostalnog inspektora, koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist, te prisiljavao J.Š.Đ. da pije alkohol u cilju davanja lažnog iskaza protiv tada v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić i tadašnje potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Šahinpašić se tereti da je, u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, drugom protupravno oduzeo slobodu kretanja te koristio prijetnju, zastrašivanje, obećavao i nudio nedopuštenu korist kako bi naveo drugog na davanje lažnog iskaza u kaznenom postupku koji se vodi po zakonu Bosne i Hercegovine, čime bi počinio kaznena djela Protupravno lišenje slobode i Ometanje rada pravosuđa iz KZBiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo