Bosna i Hercegovina     | 15.12.2020. 17:24 |

Skupština odobrila tri nova studijska programa na Univerzitetu u Zenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 15. decembra (FENA) – Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK), nakon što je prethodno usvojila Prijedlog odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca, usvojila je u nastavku današnjeg on-line zasjedanja i budžete Zavoda zdravstvenog osiguranja i JU Služba za zapošljavanje ZDK-a za 2021. godinu te elaborate i odluke o pokretanju novih studijskih programa na dva fakulteta Univerziteta u Zenici.  

Time su zastupnici ispunili obaveze za zakonsko finansiranje svih potreba pojedinaca, ustanova, zavoda i drugih javnih preduzeća, a koji se dijelom ili u potpunosti finansiraju sa nivoa kantona.

Prijedlog odluke o izvršavanju finansijskog plana za 2021. godinu ZZO ZDK usvojen je većinom glasova i na iznos od 207.055.600 KM, dok je procjena izvršenja ovogodišnjeg plana budžeta 190.654.879 KM.

ZZO ZDK, kako je istakao direktor te ustanove i nezavisni zastupnik u SZDK Omer Škaljo, ovu će godinu završiti sa suficitom od oko 200.000 KM te se složio s konstatacijom nekoliko zastupnika da je finansijski plan za narednu godinu vrlo ambiciozan.

Bez rasprave, također većinom glasova, usvojen je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan te Odluka o izvršenju finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2021. godinu (JU SZ ZDK), na iznos od 23.672.293 KM. Procjena izvršenja ovogodišnjeg finansijskog plana te ustanove iznosi 22.728.366 KM.

Podršku većine zastupnika dobili su i elaborati o opravdanosti pokretanja dva studijska programa prvog ciklusa studija na Metalurško-tehnološkom fakultetu- Zaštita na radu i Zaštita od požara te Inženjerstvo zaštite okoliša, kao i doktorski studij iz Lingvistike, trećeg ciklusa studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici (UNZE).

-Radi se o vrlo atraktivnim studijskim programima, koji prate novo vrijeme, a koje podrazumijeva i konekciju naše zemlje prema Evropskoj uniji.

Novi zakon o radu predviđa da svako preduzeće ima inženjera zaštite na radu i inženjera zaštite od požara- istakao je u svom obraćanju zastupnicima novi dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta u Zenici Farzet Bikić.

On napominje kako su još prije četiri godine na tom fakultetu krenuli u izradu elaborata za nove studijske odsjeke, koji bi studentima, inače, najstarije visokoškolske ustanove u tom kantonu, trebali osigurati upis na atraktivnije programe na tom fakultetu i UNZE-u.

Usvojeni su i prijedlozi odluka o pokretanju pomentih studijskih programa na UNZE-u, na koje će upis studentima biti omogućen od naredne akademske godine.

Nakon usvajanja budžeta ZZO ZDK te prije glasanja za budžet JUSZZDK, sjednicu su "napustili" svi zastupnici Kluba SDP-a. Predsjednik tog kluba Vedran Kaser konstatirao je kako više ne postoje ni minimalni uslovi za rad pa oni ne žele sudjelovati u nastavku zasjedanja. 

Na isti se potez i iz istih razloga, također u tom momentu, odlučio "isključiti" i predsjednik Kluba SBB-a Ismet Sarajlić. On je obrazložio kako se ne izjašnjava uime tog kluba, nego samo u svoje ime. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta