Regija     | 15.12.2020. 21:22 |

Čović zahvalio Plenkoviću za predan rad u izgradnji europske BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. decembra (FENA) - Predsjednik  Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović uputio je pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću  u kojem, u ime hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i ime HNS-a, izražava zahvalu za Plenkovićev predan rad kojega je iskazao u izgradnji europske Bosne i Hercegovine i zaštiti pozicije prava hrvatskog naroda u traženju puta ka potpunoj ravnopravnosti i legitimnom predstavljanju.

-Osvrćući se na razdoblje od 25 godina od potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, Vaše iznimno zalaganje u promicanju europskih vrijednosti još jednom je snažno iskazano kroz izlaganje na međunarodnoj konferenciji ''Nasljeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma'', na kojoj ste ukazali na brojne izazove s kojima se susrećemo, promičući naše europske i euroatlantske ciljeve i našu borbu za ravnopravnost.

Kao prepoznat saveznik bez kojega naš put ka prosperitetnoj europskoj budućnosti i budućnosti koja je ravnopravna, ostavili ste neizbrisiv trag, radeći u svojstvu zaštite mira, stabilnosti, jednakosti i napretka – za hrvatski narod i za cijelu Bosnu i Hercegovinu - navodi Čović u pismu.

Čović izražava uvjerenje kako će se dobrosusjedski i partnerski odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i u budućnosti razvijati na obostrano zadovoljstvo i dobrobit svih naših naroda, posebno uz Plenkovićevu pomoć i koji je pokazao kako mu je položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini iznimno važna tema.

- Vjerujemo u daljnje jačanje suradnje i savezništva u budućnosti koja za nas nosi ostvarenje izmjena Izbornog zakona te drugih zakonskih promjena, kao i u zajedničkoj europskoj budućnosti naših dvaju zemalja. Izmjene Izbornog zakona, kao što i sami držite, ključne su za buduće normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Hrvatski narod u BiH ostvarit će svoju potpunu konstitutivnost kada ostvari svoje pravo na slobodan i samostalan izbor svojih političkih predstavnika u onim tijelima vlasti namijenjenim legitimnom zastupanju konstitutivnih naroda.

Pokazali smo kako smo spremni graditi bolju budućnost europske Bosne i Hercegovine, tražeći nove učinkovite iskorake za nužne reformske procese na tom putu -  kaže Čović na kraju pisma uz izraze zahvalnosti  za Plenkovićeve  dobronamjerne i prijateljske  aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu, osobito za čvrst stav prema političkoj ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH te na zagovoru i napretka BiH na putu prema članstvu u EU i NATO.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo