Svijet

St. Petersburg suočen s manjkom bolničkih kreveta, počela isporuka Sputnik V

Internet, Xinhua arhiva

MOSKVA, 16. Decembra (FENA) - St. Petersburg se suočava s manjkom bolničkih kreveta za pacijente od COVID-19, saopćile su gradske vlasti, dok su isporuke ruske vakcine Sputnik V počele u srijedu širom zemlje.

Biotehnološka grupa Biocad, ovlaštena za proizvodnju Sputnika V, saopćila je da je snabdjela vakcinom bolnice širom zemlje kako bi pomogla u planu vakcinacije velikog obima.

U komentarima objavljenim na lokalnoj TV stanici u utorak navečer, zamjenik guvernera St. Petersburga Oleg Ergašev izjavio je da je samo četiri posto kreveta namijenjenih pacijentima zaraženim koronavirusom  na raspolaganju.

- Prema našim saznanjima, dodatni kapaciteti trebaju biti razmješteni – dodao je.         

Kremlj se opire uvođenju nacionalnog lockdowna, tvrdeći da su ciljane mjere  na suzbijanu virusa dovoljne, iako je upozorio prošle sedmice da je St. Petersburg, drugi po veličini ruski grad i rodni grad predsjednika Vladimira Putina, blizu prelaska „crvene linije“.

Rusija je izvijestila o oko 2,7 mlliona zaraženih od COVID-19 i skoro  48.000 preminulih.

Više od  200.000 ljudi u Rusiji vakcinisano je protiv bolesti.

Podaci objavljeni u ovoj sedmici pokazali su da je Sputnik V, koji su odobrili ruski regulatori u augustu nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, efikasan 91,4 posto.

Testiranja ruske vakcine u toku su u Bjelorusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiraima, Venecueli i Indiji, prenosi Reuters.

(FENA) E.F.