Regija     | 16.12.2020. 11:56 |

Grupa za nestale osobe za zapadni Balkan planira intenzivirati saradnju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Na skupu, kojem su prisustvovali učesnici Berlinskog procesa, članovi Grupe za nestale osobe za područje zapadnog Balkana (GNO) danas su kazali kako planiraju intenzivirati međusobnu saradnju, razmjenu informacija i rad s porodicama radi daljnjeg intenziviranja rada na rješavanju pitanja nestalih širom regije. 

Članovi GNO-a su viši predstavnici institucija iz regije koje su nadležne za rješavanje pitanja nestalih. Fomirana je 2018. u kontekstu Berlinskog procesa za zapadni Balkan, kako bi ojačala napore na pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba 1990-ih godina na području bivše Jugoslavije.

Grupa je predstavila svoj drugi godišnji izvještaj tokom ovog skupa, koji su organizovali Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP). Izvještaj govori o nastojanjima GNO-a da aktivno uključi porodice nestalih u procese regionalne saradnje putem razmjene informacija s porodicama i kroz Regionalnu koordinaciju udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije (RK).  

Predsjedavajuća RK-a Semina Alekić kazala je da je GNO pokazao odgovornost i posvećenost provedbi Okvirnog plana uloživši dodatni napor kako bi savladali prepreke koje je sa sobom donijela pandemija bolesti Covid-19. 

Ministrica za Evropu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Wendy Morton izjavila je da je Grupa za nestale osobe, radeći s ICMP-om, postigla puno u kratkom vremenskom periodu pronalaskom i identifikacijom hiljada nestalih, ali svim porodicama koje još traže svoje nestale duguje nastavak potrage.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger navela je da je na zapadnom Balkanu pronađeno i identifikovano više od 70 posto od oko 40.000 osoba čiji je nestanak prijavljen nakon sukoba 1990-ih - što predstavlja uspjeh u poređenju s drugim poratnim područjima.

- Regionalna saradnja je ključna za ovo postignuće i odvija se uz stalnu podršku Vlade Velike Britanije i drugih donatora. Ovaj vid regionalne, multilateralne saradnje može poslužiti kao inspiracija drugim poratnim područjima koja se suočavaju sa složenim pitanjem nestalih osoba - naglasila je Bomberger.

U godišnjem izvještaju je istaknuto kako je poboljšanje saradnje između članova GNO-a omogućilo identifikaciju posmrtnih ostataka koji su ležali neidentifikovani gotovo dvije decenije.

Naglašeno je kako članovi GNO-a primjenjuju Regionalnu bazu podataka - jedinu te vrste u svijetu - u procesu razmjene informacija o aktivnim slučajevima nestalih osoba na transparentan način i u stvarnom vremenu.  

U narednom periodu GNO planira jačati svoj utjecaj kroz još bolju multilateralnu saradnju na temelju postojeće bilateralne saradnje.

GNO nadgleda aktivnosti unutar Okvirnog plana koji je u novembru 2018. potpisan u ICMP-ovom sjedištu u Hagu.  

Okvirni plan proističe iz Zajedničke deklaracije o nestalim osobama, potpisane u julu 2018. u Londonu, kada su predsjedavajući Vijeća ministara i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske ponovili svoju posvećenost nastojanjima da bude pronađeno i identifikovano 12.000 osoba nestalih usljed sukoba na prostoru bivše Jugoslavije za kojima se još  traga. 

Prvi godišnji izvještaj GNO-a predstavljen je na samitu Berlinskog procesa u julu 2019. u Poznanju, saopćeno je iz ICMP-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta