Bosna i Hercegovina     | 16.12.2020. 12:55 |

UNDP i EU donirali novi PCR aparat za zeničku bolnicu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 16. decembra (FENA) – Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) za Bosnu i Hercegovinu, isporučio je novi PCR aparat za Odjel mikrobiološke dijagnostike Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), čiju je nabavku finansirala Evropska unija.  

Načelnica tog odjela, doktorica Dijana Šarić istakla je kako je vrijednost ove donacije za njih ogroman, jer do početka pandemije SARS Cov2 uopće i nisu imali molekularnu dijagnostiku.

-Određene smo pripreme bili napravili, a za ostatak priprema trebalo je još dosta vremena. Međutim, mi smo svim snagama menadžmenta i zaposlenika našeg odjela, uspjeli skratiti taj period na mjesec i po dana te smo pokrenuli laboratorij. Od tada radimo bez prestanka, imamo dovoljan broj testova i svu potrebnu aparaturu, a ovaj današnji aparat samo će nam ostaviti prostor da povećavamo broj testiranja i dijapazon testova. To, vjerovatno, možemo očekivati u perspektivi - kazala je Šarić.

Podvlači da se svih proteklih mjeseci od pokretanja laboratorija, nije dogodilo da nisu ispunili poslove koji su bili postavljeni pred njih, ali se nadaju i zapošljavanju novog ljekarskog i ostalog kadra. Time bi osigurali napredak u razvoju, ali i na vrijeme prenijeli stečena iskustva na mlade zdravstvene radnike.

-Ovo iskustvo, od devet mjeseci, koje mi imamo, to je iskustvo koje se u drugim laboratorijama dešavalo godinama. Kod nas se desilo u najkraćem mogućem periodu, a mi smo itekako voljni da ga prenesemo - ističe.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac zahvalio je na donaciji te napomenuo kako će, do okončanja radova na osposobljavanju kabineta za novi uređaj, donirani aparat služiti kao rezervni, za slučaj da dođe do zastoja u testiranju na postojećem aparatu.

-Ovaj PCR aparat je značajan, prije svega, zato što smo do sada imali samo jedan 'standardni' PCR aparat. Uvijek se može desiti da dođe do kvara, a što bi bio veliki problem za testiranje svih stanovnika Zeničko-dobojskog kantona. S ovim se osiguravamo, a, nakon što se završe dodatne tehničke pripreme, stvorit ćemo uslove da povećamo opseg i kvalitet testiranja - kazao je Skomorac.

Kabinet za novi aparat, najavljuje, sigurno neće biti spreman do kraja tekuće godine, a vrijeme do tada će biti iskorišteno za prijem i obuku novih kadrova za rad na aparatu.

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić također je zahvalio donatorima te istakao dobru saradnju sa UNDP-om, koja im je donirala apara čija je vrijednost oko 50.000 KM.

-  Ovim aparatom imam rezervnu varijantu pa ćemo i u budućnosti moći osigurati dovoljan broj testiranja svim našim građanima koji ispunjavaju zdravstvene uslove po kojima se testiraju - kazao je Jupić, koji je napomenuo da su tehnički uslovi laboratorija KBZ-a i Opće bolnice Tešanj puno veći nego kadrovski.

Navodi također da je u ZDK-u do sada obavljeno oko 30.000 testiranja na koronavirus, a da se sada u tom kantonu sedmično testira oko 500 osoba.

Projekt menadžer UNDP-a za zdravstvo dr. Nešad Šeremet napomenuo je kako ta organizacija već 15-ak godina intenzivno sarađuje sa ZDK-om.

-Osim samih mašina, mi smo spremni ponuditi pomoć pri obuci, održavanju, a pomoći ćemo i pri nabavci testova. UNDP u ZDK, pogotovo vezano za zdravstvo, ima izvanredne partnere. Dosta stvari finansiramo skupa, a današnji aparat je finansiran od Evropske unije - kazao je Šeremet.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo