Bosna i Hercegovina     | 16.12.2020. 14:34 |

Kanlić: Nacrt budžeta BPK za 2021. godinu 39, 5 miliona KM

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. decembra (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Nacrt budžeta BPK Goražde za 2021. godinu u iznosu od 39.524.000 KM, što je sedam posto manje u odnosu na tekuću fiskalnu godinu, kazao je ministar finansija BPK Goražde Esad Kanlić.

Po njegovim riječima, nacrt je urađen u skladu s mišljenjem Federalnog ministarstva finansija te prihodima u Budžet u toku 2020. godine a, kako je kazao,  evidentno je da je došlo do pada prihoda zbog situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19.

- Izradi Nacrta budžeta BPK za 2021. godinu prethodile su Smjernice ekonomske i fiskalne politike za period 2021.-2023. godine, koje je Vlada BPK Goražde usvojila u maju 2020. godine. Procjene su da će u sljedećoj godini prihodi u budžet biti i manji od ovogodišnjih - kazao je Kanlić.

Porezni prihodi u narednoj godini planirani su u iznosu od 28.460.927 KM, a najznačajniji prihodi su od indirektnih poreza - PDV koji su planirani u iznosu od 22.670.699 KM.  

- Neporezni prihodi iznose 2.821.721 KM i znatno su manji u odnosu na budžet za 2020. godinu i oni imaju tačno definisanu namjenu. Tekući transferi planirani su u iznosu od 8.191.234 KM od čega grant sredstva planirana iz budžeta Federacije BiH u iznosu od 6.000.000 KM, dok se preostala sredstva odnose na sredstva za civilne žrtve rata kao i sredstva za projekte - precizirao je Kanlić.

Dodao je da su u dijelu rashoda planirani izdaci za plaće i materijalne troškove, socijalna davanja i ona za boračku populaciju.

- Tu su grantovi općinama, izdaci za sport, sredstva za borbu protiv Covid-19 kako bi se moglo djelovati u slučaju potrebe, sredstva za završetak hemodijaliznog centra i druga davanja, koliko je to moguće u skladu sa planiranim prihodima. Zahtjevima budžetskih korisnika se nije moglo udovoljiti, jer su oni bili puno veći i kretali su se do iznosa od 46 miliona KM. Smatramo da će uvijek biti nezadovoljnih ali vođeni stvarnim činjenicama drugačije nismo mogli postupiti - kazao je ministar Kanlić.

Očekuje se da će Nacrt budžeta BPK Goražde za 2021. godinu biti razmatran na sjednici Skupštine zakazanoj za 23. decembar, a ukoliko se eventualno budžet ne usvoji do 31. decembra, Vlada BPK Goražde usvojila je i u skupštinsku proceduru uputila i Odluku o privremenom finansiranju BPK Goražde za prva tri mjeseca naredne godine, u iznosu od 7,9 miliona KM.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom