Ekonomija     | 16.12.2020. 14:51 |

Košarac: Jedino rješenje za tržišne viškove mesa je da ih otkupe bh. prerađivači

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Ministar vanjske trgovina i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da je jedino rješenje za tržišne viškove mesa da ih otkupe bh. prerađivači.

Podsjetio je da je održano  nekoliko sastanaka s predstavnicima udruženja primarnih poljoprivrednih proizvođača, entitetskih ministarstava i prerađivača mesa na kojima je informisan da postoje viškovi u primarnoj proizvodnji. 

- Predstavnici fedralnog ministarstva su naveli da u tom entitetu nema viškova, dok resorno ministarstvo u RS u registru poticajnih mjera vodi po 10.000 bikova i svinja u tovu koji nisu u fazi za klanje, te smo uvjereni da nema viškova te vrste i da stanje nije alarmantno - naveo je Košarac.  

Dodao je da su prerađivači mesa iz oba entiteta ponudili saradnju i otkup, ali da ministar vanjske trgovina i ekonomskih odnosa BiH po zakonu ne može definisati cijene, što neki traže.

Također, naglasio je da ministar vanjske trgovina i ekonomskih odnosa BiH po zakonu ne može donositi nikakve mjere ograničenja niti zabrane, niti može kršiti međunarodne ugovore koje je BiH potpisala. 

- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je stupio na snagu 2008. i u fazi pregovaranja tada je dogovoreno da se može uvoziti svježe i rashlađeno meso po carinskoj stopi od 0 posto, što predstavlja problem. Taj sporazum je bh. primarne poljoprivredne proizvođače doveo u nepovoljan položaj, ali mi ne možemo promijeniti međunarodne sporazume - rekao je Košarac.

Istakao je da određene mjere koje bi po tom pitanju mogli uvesti mogu rezultirati domino efektom, pa bismo imali probleme u drugim sektorima. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'