Bosna i Hercegovina     | 17.12.2020. 08:36 |

Civilno društvo nastavlja pružati podršku djeci i mladima s intelektualnim teškoćama (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Sigurnost i zaštita u inkluzivnom odgoju i obrazovanju djece i mladih važan je segment o kojem svi akteri inkluzivnog obrazovanja moraju brinuti, poručuje predsjednica udruženja ''Život sa Down sindromom FBiH" Sevdija Kujović.

Na tom tragu i s ciljem da se priča o stvarima o kojima se ne priča često, Asocijacija XY i udruženje ''Život sa Down sindromom FBiH“ kreirali su projekt ''Pričajmo zajedno o sigurnosti, zdravlju i odrastanju''.

- To je projekt koji se provodi u okviru Projekta ''Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo - EMBRACE'', koji finansira Vlada Kraljevine Noveške, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) - rekla je Kujović Feni.

Ključna aktivnost projekta, ističe, je jačanje kapaciteta organizacija u smislu primjene važne metodologije koja za cilj ima jačanje sigurnosti i zaštite djece s intelektualnim teškoćama u inkluzivnom odgoju i obrazovanju.

U okviru projekta održani su treninzi za koje Kujović kaže da će sigurno pomoći svim organizacijama koje su učesnice projekta.

- Krajnji cilj svih ovih aktivnosti je mlada osoba koja može brinuti o sebi samostalno ili što samostalnije - naglasila je Kujović.

- U okviru projekta je održana petodnevna edukacija iz oblasti zdravog odrastanja za udruženja roditelja djece s intelektualnim teškoćama i organizacija koje pružaju usluge i roditeljima i njihovoj djeci. Time su ojačani kapaciteti ovih udruženja - kazala je direktorica Asocijacije XY Emina Osmanagić.

Navodi da je edukacija bazirana na međunarodno priznatom priručniku ''Pričajmo zajedno...o odrastanju" koji sadrži sedam poglavlja i obuhvata teme poput brige o higijeni i higijenskim navikama, puberteta i higijenskih navika specifičnih za pubertet, sigurnosti djece s intelektualnim teškoćama, socijalne inkluzije, prevencije seksualnog iskorištavanja djece i mladih s intelektualnim teškoćama.

Učesnica edukacije i članica udruženja ''Život sa Down sindromom FBiH'' Maida Agić kaže da su obrađene veoma važne teme o kojima se ne govori često.

- To je sigurnost naše djece u smislu odrastanja, seksualnosti, u smislu da dobijemo alate kako razgovarati sa našom djecom o svemu što im se dešava tokom odrastanja - navela je Agić.

Naučili su da pomognu djeci kako da prihvate i nose se s pubertetom, kako da razlikuju javno od privatnog, ali i druge teme.  

Koordinator projekta u ime UNDP-a Siniša Ignjatić je naveo da ova agencija godinama podržava marginalizirane skupine u Bosni i Hercegovini te da ovakvi projekti imaju potencijal da jačaju zajednice i mijenjaju svijest u društvu.

- Ovaj projekt je jedan od 23 projekta koji se finansiraju na teritoriji čitave BiH, u 13 lokalnih zajednica. Ukupna vrijednost je veća od 600.000 KM i u svakom od tih projekata se trudimo da damo podršku organizacijama koje rješavaju probleme koji su ključni za ciljane skupine koje su identifikovane kao one sa velikom potrebom - rekao je Ignjatić.

Naveo je da finansiraju projekte koji pomažu uključivanje marginaliziranih grupa u društvo.

Također, dodao je da su organizacije civilnog društva pokretači pozitivnih promjena.

Pogledajte https://fena.ba/video/5184/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1U6F-E2-l2llguRJ1z6k4hLpLIvn4Jy2H?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo