Stranačke aktivnosti     | 17.12.2020. 09:33 |

Saopćenje za javnost KO SDP ZDK

FENA Saopćenje

Vladajuća većina u Skupštini ZDK zanemarila stavove Ambasade SAD-a i OHR-a

Vladajuća većina predvođena SDA je još jednom pokazala da ih ne zanimaju stavovi međunarodnih institucija, a ni dobrobit građana Zeničko-dobojskog kantona.

Na 29. sjednici Skupštine ZDK, koja je sama po sebi puna neregularnosti i upitnog legaliteta, vladajuća većina koju čine SDA, HDZ, A-SDA, SBiH i nezavisni zastupnik su još jednom odgodili primjenu Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK. Naime, ovo je treća odgoda primjene ovog zakona od kako je isti donesen još 2018. godine. Šef kluba zastupnika SDP-a, Vedran Kaser je prilikom utvrđivanja dnevnog reda pozvao predlagača da povuče ovaj Zakon i da na taj način rad Skupštine uskladimo sa stavovima Ambasade SAD-a i OHR-a, no predlagač, Ministar unutrašnjih poslova iz A-SDA to nije uradio. Zanimljivo je da isti oni koji su ovaj zakon i donosili danas odgađaju njegovu primjenu po treći put.

Iako su nemušto pokušali opravdati ovakav čin trenutnim stanjem sa pandemijom COVID-19 i lošijim punjenjem budžeta više je nego jasno da ne postoji politička volja unutar vladajuće koalicije da se policija istinski depolitizira. Danas smo mogli čuti od jednog zastupnika iz SDA da: „akteri u parlamentarnoj većini nisu saglasni da se implementira zakon“, zakon koji su sami donijeli još 2018. godine i to je jedina istina. Vladajuća većina je tijesnom većinom od 18 zastupnika odlučila da se ogluši na dopis Ambasade SAD-a i OHR-a u kojem nas pozivaju da bez odlaganja krenemo u primjenu Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK.

Osim toga, 29. sjednicu je obilježilo i donošenje Odluke o privremenom finansiranju Zeničko-dobojskog kantona za period januar – mart 2021. godine. Unatoč jasnim zakonskim okvirima za donošenje budžeta Skupština nije raspravljala čak ni o nacrtu Budžeta za 2021. godinu. Umjesto toga, usvojena je Odluka o privremenom finansiranju u kojoj nema nekih stavki jer se temelji na istom periodu za prethodnu godinu. Tako u navedenoj Odluci, između ostalog, nemamo sredstva za presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Sama sjednica nije zadovoljavala ni minimun potrebnih uslova za rad. Nejasan kvorum, nedostatak komunikacije sa pojedinim zastupnicima, netransparentan način glasanja samo su neki od problema sa kojim se zastupnici susreću. Iako je Poslovnikom Skupštine predviđeno kako se održavaju online sjednice, šta je to telefonska a šta online sjednica, ovu 29. sjednicu ne možemo podvesti ni pod jednu od ovih kategorija. Tako smo svjedočili tome da je jedan zastupnik iz SDA u isto vrijeme bio na sjednici Skupštine i na prijemu kod predsjednika stranke dok drugi zastupnici uređuju nokte, sve to na sjednici Skupštine, najvišeg predstavničkog i zakonodavnog organa Zeničko – dobojskog kantona.

Nakon više od 6 sati iscrpne rasprave, Klub zatupnika SDP-a je odlučio da napusti sjednicu jer nisu postojali minimalni tehnički, a ni poslovnički uslovi za njeno održavanje!

 

 

                                                                                                                   KANTONALNI ODBOR SDP BiH  ZDK

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana