Bosna i Hercegovina     | 17.12.2020. 11:39 |

Mostarske stranke podržale gradnju spomenika Mujagi Komadini na Musali

FENA Saopćenje

MOSTAR, 17. prosinca (FENA) - Više političkih stranaka i kandidata na predstojećim izborima za Gradsko vijeće Mostara izrazilo je spremnost podržati izdvajanje financijskih sredstava u mostarskom proračunu za 2021. godinu za izgradnju spomenika Mustafi Mujagi Komadini, mostarskom gradonačelniku s početka 20. stoljeća.

Inicijativni odbor za izgradnju spomenika podsjetio je da je inicijativa pokrenuta prije sedam i pol godina.

U samo dva dana pokretači ideje: odvjetnik Josip Muselimović, bivši gradonačelnik Mostara Radmilo Braca Andrić i poduzetnik Edin Batlak, prikupili su blizu dvjesto potpisa podrške Mostaraca svih nacionalnosti čime je potvrđen opći građanski konsenzus oko imena gradonačelnika koji je ostavio najsnažniji pečat u prošlosti Mostara.

Putem Ureda gradonačelnika Bešlića i Službe za urbanizam i građenje osigurane su potrebne suglasnosti za podizanje spomenika u povijesnom centru grada, na trgu Musala, u neposrednoj blizini Gradske banje koja je izgrađena uoči Prvog svjetskog rata.

Spomenik bi trebao biti izgrađen prema zamisli mostarskog kipara Florijana Mičkovića, na temelju koje se dobila suglasnost Federalnog zavoda kulturno-historijskog naslijeđa, ali u proteklih sedam godina nije osigurana financijska podrška u gradskom proračunu, priopćio je Inicijativni odbor za izgradnju spomenika.

Dodaje se kako su tu inicijativu u pismenoj formi podržale članice Koalicije za Mostar 2020 (SDA, DF, SBB, PBS, SBiH), SDP BiH kao članici BH bloka, HDZ 1990, Platforma za progres i Neovisna lista ''Pravo na grad''.

"Stanovito razumijevanje za inicijativu iskazale su Lista 'Ostajte ovdje-Zajedno za naš Mostar' i Naša stranka (NS) koja je članica BH Bloka. Nadamo se da i ostali pozvani akteri koji pismeno nisu odgovorili na naš poziv to nisu učinili uslijed velikih predizbornih aktivnosti s obzirom da su u ranijem periodu iskazivali simpatije prema inicijativi", poručili su iz Inicijative.

Istaknuli su kako vjeruju da će u vijećničkoj proceduri usvajanja gradskog proračuna za 2021. godinu svi akteri budućeg Gradskog vijeća potvrditi da oko imena Mujage Komadine postoji mostarski politički i društveni konsenzus.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta