Bosna i Hercegovina     | 17.12.2020. 11:53 |

"Zajedno za BiH" predložila tri amandmana koja se odnose na ekonomski status povratnika

FENA Fedzad Forto

BANJA LUKA, 17. decembra (FENA) - Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić, uime poslaničke grupe Zajedno za BiH, predstavio je na sjednici tri amandmana na Prijedlog budžeta tog entiteta za 2021. godinu.

 - Ovi amandmani su predloženi na pozicijama koje se odnose na ekonomski status povratnika u entitet RS-a i njihovih humanitarnih udruženja i pozitivan stav Vlade po istima će opredijeliti i naš odnos prilikom usvajanja ovog prijedloga budžeta za 2021. godinu - kaže Bratić.

Prvim amandmanom traži se povećanje doznaka za povratak u Republiku Srpsku na dva miliona KM, budući da su predložena sredstva od 985.000 KM nedovoljna imajući u vidu broj povratnika u entitet RS, njihovo socio-ekonomsko stanje i iskazane potrebe, naročito u okolnostima pandemije.

Zatim se traži povećanje grantova dobrotvornim društvima Merhamet u RS-u s 120.000 na 200.000 KM, te tekućih grantova za rad udruženja civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata sa 80.000 na 200.000 KM, budući da su sredstva na ovom ekonomskom kodu nedovoljna za rad ovih udruženja i ustanova koja se uglavnom bave sudbinom bivših logoraša, nestalih lica i civilnih žrtava proteklog rata.

Izlaganje poslanika Bratića možete vidjeti na linku https://www.youtube.com/watch?v=24a1HcwcB28&feature=emb_rel_end

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana