Svijet     | 17.12.2020. 12:42 |

Međunarodni istražni tim pod vodstvom WHO-a u januaru u posjeti Kini

FENA Internet

SINGAPUR, 17. decembra (FENA) - Peking će prihvatiti međunarodni tim istražitelja COVID-19 koji bi trebao otputovati u Kinu u januaru, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja predvodi misiju.

Kina se snažno protivila pozivima za međunarodnom istragom porijekla koronavirusa, smatrajući da su takvi pozivi antikineski, ali tvrdi da je otvorena za istragu pod vodstvom WHO.

Ostalo je, ipak, nejasno da li  će istražitelji WHO otputovati u grad Wuhan, gdje je virus prvi put primijećen, dok su rasprave o dnevnom redu posjete u toku.

- WHO nastavlja da održava kontakt s Kinom i da raspravlja o međunarodnom timu i mjestima koja će on obići – izjavio je Babatunde Olowokure, regionalni direktor WHO za vanredne situacije u zapadnom Pacifiku, na konferenciji za novinare u četvrtak.         

- Prema našim saznajima u ovom trenutku, Kina je spremna da prihvati međunarodni tim i njegovu posjetu. Očekivalo se da se to desi, koliko smo mi upoznati s tim, početkom januara – kazao je.         

U srijedu su član WHO-a i diplomati kazali Reutersu kako se očekuje da misija otputuje u Kinu u prvoj sedmici januara kako bi istražila porijeklo virusa.         

 Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin nije direktno komentirao posjetu tokom redovnog dnevnog brifinga za novinare u četvrtak.         

- Kina je spremna da osnaži saradnju s WHO kako bi unaprijedila globalne napore traganja za virusom i kako bi dala doprinos u ranoj pobjedi protiv pandemije – kazao je.

Sjedinjene Države, koje optužuju Kinu da je krila pravi obim epidemije, pozvale su na "transparentnu" istragu pod vodstvom WHO i kritikovale su njene odredbe, koje omogućuju kineskim naučnicima da obave prvu fazu preliminarnih istraživanja.

Kineski mediji sugeririraju da je virus postojao prije nego što je otkriven u Wuhanu, navodeći njegovo prisustvo u paketima uvozne smrznute hrane i naučne dokumente koji tvrde da je virus kružio Evropom u prošloj godini.

Olowokure je kazao da će tempiranje posjete ovisiti o "dobijanju rezultata iz nekih drugih testova koji su prvobitno provedeni", ne pružajući dodatne detalje.

Komentirajući aktuelne rasprave s Kinom oko putovanja, Olowokure je izjavio: "To je naravno bitno za nas da bismo dobili potpunu sliku kako će se istraga odvijati".

Javljeno je da je više od 72,92 miliona ljudi zaraženo novim koronavirusom  i 1.641.733  je preminulo, sudeći po brojkama koje je prikupio Reuters.

O zarazama je javljeno iz više od 210 zemalja i teritorija otkako su prvi slučajevi identificirani u Kini u decembru 2019.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom