Ekonomija     | 17.12.2020. 14:53 |

Mujkanović: Pozivamo zastupnike da podrže budžetsku stavku za uvezivanje staža

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 17. decembra (FENA) – Sindikat metalaca Zeničko-dobojskog kantona zadovoljan je prijedlogom federalnog budžeta za 2021. godinu u kojem je planirano da se za uvezivanje staža izdvoji ukupno 10 miliona KM te poziva zastupnike Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da ga izglasaju - izjavio je predsjednik tog sindikata Kenan Mujkanović.

Sedam miliona, kako navodi, namijenjeno je za uvezivanje staža za radnike većinski državnih, a tri milona KM za radnike privatnih firmi.

-Nadamo se da će taj iznos biti dovoljan da se svim radnicima koji do raspisivanja Javnog poziva iduće godine ispune uslove za penziju, uveže staž. Ove je godine za tu svrhu utrošeno samo milion KM te isključivo za radnike većinski državnih firmi, zbog čega će naredne godine biti znatno veći broj radnika sa neuvezanim stažom. To su socijalno najugroženija kategoriji ljudi, jer ne mogu ostvariti bilo kakav prihod, ni po osnovu radnog odnosa, a ni na birou, niti mogu biti penzionisani - kaže Mujkanović u izjavi Feni.

On je zato pozvao zastupnike Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, koji bi trebao zasjedati 29. decembra, da podrže ovu stavku u federalnom budžetu i minimalno u predloženom iznosu.

Pogotovo što su, kako navodi Mujkanović, rebalansom federalnog budžeta iz aprila ove godine, sredstva namijenjena uvezivanju staža prebačena na druge stavke.

-Stav sindikata je da je ovo previše veliki i previše ozbiljan problem, koji pogađa ogroman broj radnika, da bi se sanirao od slučaja do slučaja. Potrebno je sistemsko rješenje, odnosno donošenje posebnog zakona o uvezivanju staža. To će stvoriti pretpostavke da se ovaj problem rješava za sve radnike jednako i na način koji će im zaista omogućiti ostvarenje prava na penziju - kazao je Mujkanović.

Dodao je također da se pored zakona o uvezivanju staža, problem može rješavati i kroz zakon o reviziji privatizacije te zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine. 

-Treba istražiti porijeklo privatne imovine i oduzimati nelegalno stečenu imovinu, koja se može koristiti za finansiranje uvezivanja staža. To bi bio najpošteniji i najpravedaniji pristup - smatra Mujkanović.

Podsjeća da su u ZDK-u u metalskom sektoru u stečaju završile zenička firma Metalno, zatim Rudstroj Kakanj, vareška preduzeća TRD, Željezara i RŽR, Strojni iz Breze, Kovina Visoko...

-Nekoliko hiljada radnika ostalo je bez posla i neuzvezanog staža, a svake godine stotinjak i više njih ispuni uslove za penziju. Međutim bez uvezanog staža, ne mogu ostavriti to pravo. U stečaju je i Željezara Zenica, ali ona nije privatizovana, nego samo neki njeni dijelovi. Do kraja ove godine, još dvadeset radnika ispunjavaju uslove za penziju, ali im nije uvezan staž, dok ih je još oko 230 na birou bez uvezanog staža - ističe Mujkanović.

On navodi kako precizna statistika ne postoji, ali se računa da u FBiH ima između 50 i 80 hiljada radnika kojima nije uvezan staž. 

-Mi smo ove godine, uz podršku kantonalne vlade, koja je za 48 radnika Rudstoja, KTK Visoko i Krivaje uplatila oko 150 hiljada KM na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, omogućili da ti ljudi ostvare pravo na svoju zasluženu penziju - podsjeća Mujkanović.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'