Svijet     | 17.12.2020. 17:26 |

Putin tvrdi da Navalni nije dovoljno bitan da postane meta

FENA Internet

MOSKVA, 17. decembra (FENA) - Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak kako su medijski izvještaji da su agenti ruske državne službe sigurnosti otrovali opozicionog političara Alekseja Navalnog dio urote uz američku podršku koja ima za cilj da ga diskreditira, rekavši kako Navalni nije dovoljno bitan da postane meta.

Navalni, jedan od vodećih Putinovih kritičara, prebačen je avionom u Njemačku u augustu nakon što se onesvijestio na unutrašnjem letu u Rusiji. Laboratorijski testovi u tri evropske zemlje, potvrđeni od globalne agencije za nadzor hemijskog oružja, utvrdili su da je on otrovan nervnim agensom novičok iz sovjetskih vremena, ali Rusija to negira i tvrdi da se tek trebaju predočiti dokazi takvih navoda.

Pozivajući se liste putnika i podatke  geolokacije s mobilnih telefona, istraživački website Bellingcat i ruski medijski bilten The Insider u ponedjeljak su objavili rezultate zajedničke istrage provedene u saradnji s novinama Der Spiegel i TV mrežom CNN.

Istraga, koju je Navalni podržao, navodi da je identifikovala tim ubica iz ruske službe sigurnosti FSB, koji ga je pratio godinama. Istraga također imenuje obavještajne službenike i laboratorije za koje navodi da stoje iza trovanja.

Putin je danas odbacio tu istragu, rekavši da je sačinjena od informacija koje su pružile američke obavještajne službe.

- To je trik kako bi se napali čelnici (Rusije) - izjavio je Putin na tradicionalnoj konferenciji za novinare krajem godine.

Sugerirao je da Navalni uživa podršku američke obavještajne zajednice, što Navlni negira. Zato je bilo ispravno, tvrdi Putin, što su ga pratili agenti ruske obavještajne službe.

- To, međutim, apsolutno ne znači da je on trebao biti otrovan. Kome je on potreban? Ukoliko su neki željeli da ga otruju, oni bi odmah završili s njim – izjavio je Putin.

Putin je izbjegao pominjati Navalnog po imenu i samo je govorio o njemu kao o „pacijentu iz berlinske klinike“.

Kira Jarmiš, glasnogovornica Navalnog, saopćila je na Twitteru kako Putinovi komentari znače da je on potvrdio da su Navalnog pratili agenti FSB, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana