Bosna i Hercegovina     | 17.12.2020. 17:34 |

Čerkez: Ranije propisane epidemiološke mjere i dalje ostaju na snazi (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Epidemiološka situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine je stabilizirana, pa ne treba dozvoliti da zbog predstojećih novogodišnjih praznika, u januaru bude puno gore stanje, izjavio je na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, pomoćnik resornog ministra, napominjući da slijede dva inače teška zimska mjeseca.

Trenutno, u Federaciji BiH je i bez lockdowna broj smrtnih ishoda u padu, broj novozaraženih koronavirusom pada za više od deset posto te za više od 13 posto broj hospitaliziranih, dok se broj pacijenata na respiratorima kreće i dalje između 50 i 60.

Ranije propisane epidemiološke mjere ostaju i dalje na snazi, kazao je Čerkez i pozvao stanovništvo da ih se nastavi pridržavati, što je u većini činilo i dosad doprinoseći tako stabilizaciji stanja.

Nikakvih organiziranih dočeka Nove godine neće biti u Federaciji BiH ni prije ni poslije 24 sata, najavio je Čerkez.

Za hotelijere, u ugostiteljskom dijelu važe ista pravila kao i dosad za vlasnike kafića, rekao je također.

U nedjelju će uslijediti i preporuke za skijaške centre, a najvažnija je mjera održavanje fizičke distance.

Čerkez je za novogodišnje praznike najavio pojačane policijske i inspekcijske kontrole poštivanja mjera.

- Smatramo da neće biti potrebe za represivnim mjerema jer vidimo da građani većinom poštuju pravila - kazao je

Kad je riječ o prekograničnim prelascima, Federalno ministarstvo zdravstva je Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine predložilo propisivanje PCR testova za sve ljude koji dolaze iz inozemstva u Bosnu i Hercegovinu, uključujući i putnike iz susjednih zemalja. Preporučeno je i propisivanje PCR testa ili, pak, određeni period izolacije i za državljane BiH koji dolaze iz zemalja s većim procentom zaraze koronavirusom.

S državnog nivoa još nije stigao odgovor, kazao je Čerkez, napominjući da su nastojanja Kriznog štaba FBiH da mjere budu harminizirane i s Republikom Srpskom.

- Naše odluke se baziraju na epidemiološkoj situaciji - naglasio je. 

Odgovarajući na navode novinara da u nekim kantonima nema dovoljno kisika za pacijente kojima je potreban u borbi s koronavirusom, Čerkez ističe da to pitanje prije treba postaviti odgovornima na tim nivoima, kao i da je Federalna vlada uputila kantonima 200 miliona KM za borbu s epidemijom, a od toga, 3,3 miliona kliničkim centrima.

- Od navedenih 200 miliona, veći dio je trebao otići za zdravstvo - istakao je.

Upitan za spornu nabavku vakcina protiv COVID-a 19 u Federaciji BiH, o čemu je jučer govoreno u javnosti, Čerkez navodi da tu nije bio problem u novcu već u prioceduralno kratkom roku za uplatu.

On naglašava da od ovog slučaja ne treba nepotrebno stvarati aferu i da je gotovo stoposto ubijeđen da će 800.000 doza Federacija BiH nabaviti u prvom krugu, kroz evropske mehanizme.

- Radimo maksimalno šta možemo i završit ćemo taj posao - kazao je Čerkez uz napomenu da se radi i plan imunizacije, odnosno da se u vezi s vakcinacijom protiv COVID-a 19, stvari ne prepuštaju slučaju.

Pogledajte https://fena.ba/video/5189

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1K1lRDz-aivQe4T-We6D92dDii6Jqu7Lj?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!