Kultura     | 18.12.2020. 08:16 |

Simpozij povodom Međunarodnog dana arapskog jezika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, povodom 18. decembra, Međunarodnog dana arapskog jezika, organizirat će danas simpozij "Arapski jezik u posredovanju među kulturama Istoka i Zapada".

Kako je najavljeno, prenosi MINA, uvodna obraćanja imat će predstavnik Uprave za obrazovanje i nauku Ekrem Tucaković, ambasador Države Palestine u BiH Rezeq Namoora, direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd" Muhammed Alu Šejh i reisu l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

Tokom radnog dijela Simpozija o temi "Uloga arapskog jezika u prenošenju egzaktnih znanosti u evropski kulturološki okvir" govorit će Ismet Bušatlić, dok će Mustafa Jahić govoriti o temi "Arapski jezik i islamske nauke".

Programom Simpozija planirano je i da Orhan Bajraktarević govori o temi "Kritika arapskog jezika u kontekstu kulturoloških modela M. A. Džabirija", Mithat Jugo o temi "Refleksije arapske književnosti na književnosti evropskih naroda", a  Amrudin Hajrić o temi "Arapski kao sveti (sakralni) jezik".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'