Kultura     | 18.12.2020. 10:35 |

VKBI poziva Vladu FBiH da podrži izradu Rječnika bosanskog jezika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) pozvalo je Vladu i Parlament Federacije BiH da podrže izradu enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika.  

- Putem medija informirani smo da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila Prijedlog Budžeta Federacije BiH za 2021. godine u iznosu od skoro 5,5 milijardi KM. Prema dostupnim informacijama predloženim Budžetom nisu planirana sredstva za izradu enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika - saopćeno je iz VKBI.

Navode da je tokom 2020. godine, kao i godinama prije, VKBI upućivalo zahtjeve premijeru i nadležnim ministarstvima Federacije Bosne i Hercegovine da finansijski podrže izradu najznačajnijeg leksigorafskog projekta u novijoj historiji Bosne i Hercegovine – enciklopedijskog višetomnog Rječnika bosanskog jezika autora prof.dr. Dževada Jahića.

Izrada Rječnika bosanskog jezika realizira se već gotovo 20 godina, bez institucionalnog i sistemskog okvira finansijske podrške, što je praksa u svim državam svijeta koje brinu o temeljnim elementima svog nacionalnog identiteta.

Do sada je otštampano devet tomova, 10. je u fazi realizacije i već se uveliko odvijaju pripreme na izradi 11 toma.

VKBI poziva, ukoliko izostane podrška Vlade FBiH, zastupnike u Parlamentu FBiH da iskoriste mogućnost amandmanskog djelovanja kako bi ovaj projekat dobio podršku koju zaslužuje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću VKBI. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana