Bosna i Hercegovina     | 18.12.2020. 12:17 |

Podžić primio zamjenika komandanta NATO štaba Sarajevo Denizera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog zamjenika komandanta NATO štaba Sarajevo brigadira Olcaya Denizera.

Ministar Podžić je zaželio dobrodošlicu brigadiru Denizeru i uspjeh na novoj dužnosti, te istakao da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH uspješno sarađuju sa Štabom NATO-a u Sarajevu, napomenuvši da smo mi „usmjereni na ostvarivanje prioritetnih vanjskopoltičkih ciljeva BiH, a to su integracije u NATO i EU“, te da je Štab NATO „vrlo važan partner u skoro svim aktivnostima koje provodimo i zato je važna i vaša uloga ovdje.“

Među aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koje je Podžić izdvojio tokom razgovora su vojne vježbe (OCC-NEL 1. lake pješadijske bataljonske grupe, Brzi odgovor i Bilateralna vježba sa SAD) „koje smo uspješno proveli i pored otežanih okolnosti zbog pandemije izazvane virusom COVID-19,“ realizaciju zadataka iz „Programa reformi BiH“, aktivnostima na realizaciji Pregleda odbrane, te druge mehanizme saradnje s NATO-om, pri čemu je izdvojio PARP - Program planiranja i revizije kroz koji imamo definirana 34 partnerska cilja i brojne aktivnosti u individualnoj i kolektivnoj obuci pripadnika OS BiH. Također, bilo je riječi i o procesu uništavanja viškova municije i minsko eksplozivnih sredstava, učešću u NATO, UN i EU operacijama podrške miru, kao i procesu obilježavanja malog oružja i lakog naoružanja s ciljem osiguranja stabilnog okruženja.

Brigadir Denizer je izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da sarađuje s Minstarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH i uvjerenje da će saradnja s NATO štabom Sarajevo i dalje biti od obostrane koristi u pracu ispunjavanja zajedničkih ciljeva, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana