Bosna i Hercegovina     | 18.12.2020. 14:49 |

Bez napretka u vladavini prava nema napretka u procesu evropskih integracija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Članovi delegacije Evropske unije su na petom sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između EU i BiH istakli da bez konkretnog napretka u oblasti vladavine prava neće biti napretka u procesu evropskih integracija BiH.

Naglašeno je da izmjene i dopune važećeg Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, kao i novi propisi o VSTV-u i sudovima u BiH, moraju biti u skladu sa preporukama Evropske komisije.

Od vlasti u BiH je zatraženo prioritetno uspostavljanje kredibilnog i rigoroznog sistema za provjeru izjava o imovinskom
stanju nosilaca pravosudnih funkcija, povećanje njihove odgovornosti i nezavisnosti od političkih uticaja.

Evropska komisija je pozdravila usvajanje Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina uz napomenu kako je važno da se implementira u predviđenim rokovima, za što je obećana finansijska podrška.

Članovi delegacije BiH su obavijestili Evropsku komisiju o provođenju planova integriteta i unapređenja etičkih standarda u pravosudnim institucijama, kao i da će prioritet u procesuiranju ratnih zločina imati najsloženiji predmeti i predmeti sa ranijom haškom oznakom „A“ .

Predstavnici EU su pozvali na usvajanje novog zakona o sukobu interesa na državnom nivou i u Federaciji BiH te izmjena i dopuna propisa Brčko distrikta u skladu sa standardima EU.

Također je potrebno na državnom nivou harmonizirati pravni okvir u krivičnom zakonodavstvu s ciljem poboljšanja institucionalne saradnje među tijelima za provođenje zakona i razmjene operativnih podataka, te usvojiti strateški pristup u borbi protiv organiziranog kriminala, uključujući kibernetički kriminal i trgovinu ljudima.

Pohvaljen je napredak u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, koji je rezultirao odlukom Evropske komisije o uklanjanju BiH sa liste visoko rizičnih država.

Od BiH se, istovremeno, očekuje usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca, bolji rezultati u vođenju finansijskih istraga, oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima i uspostavljanje registra informacija o stvarnom vlasništvu.

Istaknuta je podrška u izradi nove strategije za borbu protiv terorizma, prevenciju nasilnog ekstremizma i radikalizacije sa posebnim fokusom na repatrijaciju i resocijalizaciju povratnika sa stranih ratišta.

BiH je pozvana da uspostavi efikasnu koordinaciju kontrole i upravljanja granicama, te poboljša sistem azila i upravljanja migracijama u koje trebaju biti uključeni svi nivoi vlasti, za što je, također, osigurana pomoć EU.
 
Potrebno je omogućiti sigurno okruženje za civilno društvo i uskladiti propise o slobodi okupljanja i izražavanja u cijeloj BiH sa standardima EU, izvršiti reformu Institucije omdusmena za ljudska prava BiH, te osigurati zakonsku zaštitu za sve pripadnike ranjivih i diskriminiranih grupa, saopšteno je iz Direkcije za evropske integracije. 

Peti sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije i Bosne i Hercegovine održan je 17. i 18. decembra putem video-konferencije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana