Svijet     | 19.12.2020. 10:38 |

Kongres SAD-a tokom vikenda razmatra paket pomoći za Covid-19

FENA Internet

WASHINGTON, 19. decembra (FENA) - Demokrate i republikanci u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država u Washingtonu će tokom vikenda pokušati donijeti konačne odluke u okviru paketa ekonomske pomoći vrijednog 900 milijardi američkih dolara kako bi pomogli pojedince i kompanije u ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije.

To bi bio najveći paket pomoći od ovog proljeća, kada je Kongres odobrio pomoć veću od četiri milijarde dolara, piše danas Reuters.

Tokom pandemije koronavirusa preminulo je 311.000 Amerikanaca, što je daleko najveći broj preminulih u svijetu, a milioni su ostali bez posla. Ekonomisti kažu kako će rast vjerojatno ostati usporen sve dok vakcina ne bude široko dostupna sredinom 2021. godine.

Zasjedanje počinje danas, a zastupnik Steny Hoyer, drugi najstariji demokrat u Zastupničkom domu, rekao je u petak da se bilo kakvo glasanje o paketu pomoći ne može očekivati prije nedjelje popodne. I republikanci i demokrati tvrde da su blizu dogovora, ali i dalje postoje neslaganja.

Republikanci se zalažu za suzbijanje programa kreditiranja iz Federalne rezerve za srednje velika preduzeća koje je imalo za cilj ublažiti posljedice pandemije, kazavši da su ti programi trebali biti privremeni.

No, demokrati kažu kako je taj potez pokušaj vezanja ruku novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu, koji će dužnost preuzeti 20. januara.

Stranke se također ne slažu oko toga koliko treba dati kulturnim institucijama koje su zatvorene usljed ograničenja postavljenih zbog koronavirusa te koliko hitne pomoći treba pružiti lokalnim vlastima za nabavku zaštitne opreme za škole.

Međutim, mnoga su pitanja riješena. Očekuje se da će paket uključivati jednokratnu pomoć od 600 američkih dolara za većinu Amerikanaca, povećanje naknade za nezaposlenost od 300 američkih dolara sedmično, pomoć državama koje distribuiraju vakcine protiv koronavirusa i veću pomoć malim preduzećima.

Dogovor ne uključuje zaštitu firmi od tužbi povezanih s koronavirusom, odredbu koju su republikanci pogurali i koja je već dugo crvena linija za demokrate. Ne uključuje ni veliku pomoć državnim i lokalnim vlastima koju su demokrati željeli.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom