Bosna i Hercegovina     | 19.12.2020. 14:35 |

Nema smjene ni rekonstrukcije Vlade BPK

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 19. decembra (FENA) - Burno je proteklih dana bilo na političkoj sceni u Goraždu, uz najave o smjeni ili rekonstrukciji Vlade BPK Goražde te uspostavi nove parlamentarne većine.

U Stranci demokratske akcije (SDA) i Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi (NBL) koje predvode aktuelnu parlamentarnu većinu, potvrđuju da su u periodu nakon lokalnih izbora pregovarali sa Liberalnom strankom (LS) i njenom ulasku u vlast, što bi značilo raskid postojeće koalicije.

Predsjednik KO SDA Mirsad Žuga tvrdi da su u toj stranci reagovali nakon što je druga strana počela pregovore o eventualnom obaranju vlade.

- U Kantonalnom odboru SDA imali smo informacije da su počeli pregovori na drugoj strani, o eventualnom rušenju ove vlade gdje bi, navodno, aktuelni gradonačelnik preuzeo premijersku poziciju i mi smo kao Kantonalni odbor reagovali, pozvali svoje partnere sa federalnog nivoa i razgovarali kako dalje. Također, u okviru KO i u okviru i centrale SDA naš kolektivni stav je da trebamo sačuvati vladu i pozicije SDA u ovoj koalicionoj većini ili u eventualno nekoj drugoj – ističe Žuga.

Naglašava da je trenutno SDA u koaliciji koja je sada vladajuća na području BPK Goražde te da nije sklopila nikakvu novu koaliciju.

- Pokušat ćemo raditi u okviru postojeće koalicije, ali ukoliko osjetimo i ako se bude nastavila utrka za neku novu koaliciju, radit ćemo na tome da svoju poziciju na neki način sačuvamo - naglasio je predsjednik KO SDA.

Predsjednik Kantonalnog odbora NBL-a Goražde Muhamed Ramović tvrdi da ta stranka nikada nije željela da obori vladu.

- Nakon lokalnih izbora čula se informacija da NBL želi da obori ovu vladu, kako bi Muhamed Ramović, koji nije pobijedio na izborima trebao da bude premijer. Niti sam to ikada izjavio niti imam ambicije, nisam nikakav kandidat za premijera BPK Goražde. Na pres konferenciji 30. novembra jasno smo rekli da dajemo punu podršku ovoj vladi kojom smo zadovoljni - istaknuo je Ramović.

Dodaje da u toj stranci ostaju principijelni i u aktuelnoj koaliciji.

U Liberalnoj stranci ipak tvrde kako je sve počelo od Muhameda Ramovića (NBL) i njegovog poraza na lokalnim izborima za gradonačelnika, te da je on želio premijersku poziciju.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić (DF) smatra da su, kako je kazala, potajni razgovori o koaliciji sa Liberalnom strankom, pravljenje nekih nivih parlamentarnih većina i priče oko rekonstrukcije Vlade BPK uznemirili javnost, ali i narušili povjerenje koalicionih partnera.  

- Mislim da je u ovom trenutku neophodno razgovarati sa koalicionim partnerima i smiriti situaciju. Aktuelna većina je najbolja po BPK Goražde, mislim da je to stav i ostalih koaliconih partnera, ali je politika takva da se različite stvari namještaju i podmeću. Red je da sjedemo sa koalicionim partnerom NBL-om i da se svi pogledamo u oči i kažemo da je ovo nešto što treba nastaviti – smatra Velić.

Nastavak konstituirajuće i redovna sjednica kantonalnog parlamenta zakazani su za 23. decembar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo