Bosna i Hercegovina     | 19.12.2020. 15:05 |

HNS BiH podnio kaznenu prijavu zbog biračkog popisa u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. prosinca (FENA) - Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH podnio je u subotu, 19. prosinca Županijskom tužiteljstvu Mostar kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog počinjenja više kaznenih djela, i to, kako su naveli, "izborne prijevare", "ovjeravanja neistinitog sadržaja" te "zlouporabe položaja ili ovlasti".

Iz HNS-a BiH navode kako je analizom konačnog biračkog popisa za Grad Mostar koji je zaprimljen 16. prosinca ove godine uočen veliki nerazmjer u broju prijavljenih birača na pojedinim biračkim mjestima u odnosu na broj prijavljenih birača navedenih u preliminarnom biračkom popisu od kolovoza 2020. godine.

"Postoji osnovana sumnja da su se pojedini birači (većinom bošnjačke nacionalnosti) prijavili fiktivno na nove adrese stanovanja da bi sudjelovali na točno određenim biračkim mjestima, a sve zbog promjene strukture glasača na biračkom mjestu i u konačnici zbog utjecaja na rezultate izbora.

Prema sadašnjim preliminarnim saznanjima radi se o više stotina slučajeva čija brojnost ukazuje na organizirano djelovanje, poticano i potpomognuto od strane više osoba", stoji u priopćenju.

Iz HNS-a BiH naglašavaju kako raspolažu podacima da te osobe uopće ne žive na novoprijavljenim adresama, kao i da je na pojedinim adresama prijavljen veći broj osoba.

"Ovakve prijave su prema preliminarnim saznanjima počinjene u gradskim područjima Jugozapad, Zapad i Jug, a posebno je upečatljivo fiktivno prijavljivanje adresa na gradskom području Jug, i to naseljima Gubavica, Pijesci i Buna.

Nedvojbeno je da se radi o organiziranom djelovanju više osoba u cilju počinjenja navedenih kaznenih djela s jednim motivom da se nezakonitim postupanjem utječe na izborni proces, odnosno rezultate izbora u Gradu Mostaru", navode iz HNS-a BiH.

Kako ističu, pokušaj dubokog kompromitiranja izbornog procesa može vidno ugroziti sigurnosnu situaciju u Gradu Mostaru i potkopati napore i izgradnju multikulturalnog i multietničkog europskog grada. 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo