Svijet     | 20.12.2020. 20:02 |

U Italiju se vratili ribari poslije 108 dana zatočeništva u Bengaziju

FENA Internet

SICILYA, 20. decembra (FENA) - Nakon 108 dana zatočeništva u Libiji, grupa italijanskih ribara danas se vratila u svoju domovinu.

Militanti predvođeni pučistom Khaligom Haftarom 1. septembra zarobili su i 108 dana u zatočeništvu držali 18 ribara koji su oslobođeni 17. decembra nakon što su u nenajavljenoj posjeti Bengaziju boravili italijanski premijer Giuseppe Conte i šef italijanske diplomatije Luigi Di Maio.

Grupa od 18 ribara, uključujući osmoricu Italijana i desetoricu stranih državljana, danas je brodicama “Antartide“ i “Medinea“ uplovila u luku Mazara del Vallo na Siciliji, javlja Anadolija.

Ribare su u sicilijanskoj luci dočekali čamci italijanske policije i pomorske straže, a u njihovu čast okupljeni su pustili i 18 bijelih golubova.

Prije susreta sa porodicama koje su ih čekale na obali, oslobođeni ribari su podvrgnuti testu na koronavirus i niko od njih nije bio pozitivan.

Ribari tvrde da su u Bengaziju proveli duže od tri teška mjeseca zatočeništva i da su se Haftarovi militanti izuzetno nasilnički odnosili prema njima.

Načelnik općine Mazara del Vallo Salvatore Quinci kazao je kako Evropska unija (EU) treba dogovoriti nove i efikasne modele zaštite ribara u Sredozemnom moru.

-Ribarstvo se ne može obavljati pod ovakvim uvjetima. Naša vlada i EU trebaju sjesti i reći nam da li ćemo učiniti nešto konkretno na sigurnosti ribara ili da povlačimo čamce iz more - poručio je Quinci.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu