Regija     | 21.12.2020. 08:09 |

Hrvatska zabranila letove iz Britanije zbog novog soja koronavirusa

FENA Agencije

ZAGREB, 21. prosinca (FENA) - Hrvatska se u nedjelju navečer priključila europskim zemljama koje su prekinule zračne veze s Velikom Britanijom zbog novog soja koronavirusa koji se brzo širi tom zemljom.

"Hrvatska će iz opreza privremeno obustaviti putnički zračni promet iz Velike Britanije na 48 sati dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa", objavio je hrvatski premijer Andrej Plenković na Twitteru. "Prioritet je zaštita zdravlja građana", dodao je.

Slične su mjere ranije u nedjelju uvele Francuska, Irska, Njemačka, Austrija, Bugarska, Nizozemska i Italija.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

O tome su ranije u nedjelju razgovarali Emmanuel Macron, Angela Merkel, Ursula Von der Leyen i Charles Michel.

Britanska vlada odlučila je od nedjelje uvesti stroge mjere za London i jugoistok Engleske, pogodivši time planove o božićnim okupljanjima, kako bi pokušala suzbiti širenje zaraze pripisano novom soju koronavirusa.

Izvan Velike Britanije, nekolicina slučajeva je prijavljena u Danskoj (9) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ta UN-ova agencija ističe da je novi soj po prvim informacijama "mogao biti zarazniji", ali da nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se to još istražuje.

WHO će pružiti više informacija čim bude imao "jasniju sliku o osobinama novog soja", rekla je glasnogovornica WHO-a za Europu.

"Diljem Europe, gdje se virus brzo širi, zemlje moraju pojačati kontrolu i prevenciju", ističe agencija.

Na svjetskoj razini WHO preporučuje "svim zemljama da, ako je moguće, povećaju svoje kapacitete sekvenciranja virusa Sars-Cov-2 i da razmjenjuju podatke na međunarodnoj razini, napose ako se otkriju iste problematične mutacije", prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom