Svijet     | 21.12.2020. 08:36 |

Povećava se broj zemalja koje zabranjuju letove iz Britanije , London zaključan

FENA Internet

BERLIN, 21. decembra (FENA) - Popis zemalja Evropske unije koje zaustavljaju letove iz Britanije se povećava dok su uznemireni dužnosnici reagirali na novu, vrlo zaraznu varijantu koronavirusa zbog kojeg su London i jugoistočna Engleska zaključani.

Nizozemska je prva u nedjelju objavila trenutnu zabranu letova, a slična su upozorenja stizala tokom cijelog dana iz Belgije, Austrije, Francuske, Italije, Latvije, Litve, Estonije, Bugarske, Švicarske, Češke i Švedske.

Irska će uvesti 48-satnu zabranu leta za Britaniju, dok će trajekti biti ograničeni na teretna putovanja, prenosi dpa.

Izvan Evrope, kanadska vlada također je najavila da će od ponedjeljka zabraniti letove iz Britanije na 72 sata.

Njemačka je zabranila gotovo sve letove iz Britanije počevši od ponoći, uz nekoliko izuzetaka, uključujući teretne avione.

Njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova također je naložilo policiji da odmah započne s provjerom putnika iz Britanije.

Britanski premijer Boris Johnson sazvao je u ponedjeljak sastanak odbora za nepredviđene situacije kao odgovor na zabrane letova, saopćio  je Downing Street.

Novi soj je "izvan kontrole", rekao je u nedjelju britanski ministar zdravstva Matt Hancock za BBC News.

Nedavno otkrivena varijanta koronavirusa i do 70 posto je zaraznija od ranije poznatog oblika, ali nije bilo dokaza da je smrtonosnija.

Pojedinačni slučajevi tog tipa virusa očito su već pronađeni u drugim zemljama EU.

Zdravstvene vlasti i u Nizozemskoj i u Italiji izvijestile su da je virus s varijantom opisanom u Britaniji identificiran u njihovim zemljama u posljednjih nekoliko sedmica.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) savjetovao je zdravstvene vlasti i laboratorije u Evropi da analiziraju i sekvenciraju uzorke virusa kako bi otkrili njegovo potencijalno širenje.

Također je pozvao na testiranje, izolaciju i praćenje svih osoba povezanih sa slučajevima. Svi slučajevi trebali bi se prijavljivati ​​putem EU sistema ranog upozoravanja i reagiranja, objavio je ECDC.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom