Ekonomija     | 21.12.2020. 09:46 |

KS - Finansiranje dijela minimalne mjesečne neto plaće za juni i juli 2020.

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić potpisao je danas Sporazum o realizaciji aktivnosti za implementaciju finansiranja dijela minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za juni i juli 2020. godine sa predsjednikom Privredne komore KS Muamerom Mahmutovićem.

Potpisivanju su prisustvovali ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i v.d. ministrica zdravstva Jasna Agić, te privremeni vršilac funkcije ministra privrede i ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Halebić je naveo kako je Privredna komora KS partner Ministarstvu privrede, a sve u cilju pomoći privrednicima koji su zbog pandemije izazvane koronavirusom suočeni s padom prihoda. 

Najavio da će privrednici dobiti priliku, u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, aplicirati na Javni poziv koje će resorno ministarstvo objaviti u ovoj sedmici.

Po njegovim riječima, za te namjene planirano je više od osam milona KM. Dodao je i kako su dogovoreni uslovi pod kojima će Privredna komora u saradnji sa Ministarstvom privrede implementirati tu podršku, a iznosi finansijskih sredstava i imena privrednih subjekata, koji dobiju pomoć, bit će objavljena javno u izvještaju i dostavljena Vladi KS.

Nenadić je naglasio da je predsjednik Udruženja poslodavaca Safudin Čengić sve aktivnosti koje je do sada uradila ova Vlada ocijenio pozitivnim, navodeći činjenicu da je Kanton Sarajevo privredi pomogao mnogo više nego drugi kantoni.

- Tokom proteklih sedam mjeseci investirali smo 70 miliona KM u podršku privredi, sad smo odlučili da to uradimo i sa preostalih osam i po miliona KM, koje će implementirati Privredna komora - poručio je Nenadić.

Podsjetio je da je Vlada KS bila u obavezi promijeniti prvobitni Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom, jer su njime bila planirana sredstva za prva dva mjeseca korona krize.

Nažalost pandemija nije prestala, novca je ostalo, zbog čega su donesene i izmjene i dopune ovog zakona.

Ministrica Agić je rekla da su putem Službe za zapošljavanje u ovoj godini uložili 15 miliona KM za pomoć privredi, kroz aktivne mjere politike zapošljavanja, a privrednici su mogli aplicirati i sufinansirati zapošljavanja radnika.

Po njenim riječima, odziv poslodavaca je bio velik, ali su za razliku od prethodnih godina, zbog pandemije, pomogli i zdravstvenim ustanovama u zapošljavanju medicinskog osoblja s biroa, na što je utrošeno dva miliona KM.

- Ovaj sporazum pomoći će privrednicima KS da ubrzo dobiju sredstva za nadoknadu plata, koje su dobili za svoje radnike. Ovo je i osnovna uloga Asocijacije privrednika, kao što je i uloga Privredne komore KS, da pomaže privrednim subjektima u unapređenju privrednog ambijenta - istakao je Mahmutović.

Kako je potcrtao, u ovom slučaju radi se o „spašavanju privrede“, u koji su oni spremno ušli. Naglasio je i kako mu je posebno drago što je Vlada KS prepoznala značaj i ulogu Privredne komore u tom procesu, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo