Bosna i Hercegovina     | 21.12.2020. 13:23 |

ZDK - Edukacija članova Štaba CZ o upravljanju kriznim situacijama

FENA Saopćenje

ZENICA, 21. decembra FENA - Kantonalna uprava civilne zaštite (KUCZ) Zeničko-dobojskog kantona organizirala je edukaciju za članove Kantonalnog štaba civilne zaštite (KŠCZ) o temi "Krizni menadžment i upravljanje kriznim situacijama", saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

 Predavanje o navedenoj temi održali su profesori Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Senad Softić i Elvir Čizmić.

 Softić, aktuelni guverner Centralne banke BiH, rekao je da je ovo bila dobra prilika za razmjenu aktuelnih i svježih iskustava iz kriznog menadžmenta, a polaznici su mogli da usvoje znanja i upoznaju se sa načinima kako da prevladaju izazove pandemije kornavirusa, ali i izazove elementarnih nepogoda.

 - Poseban fokus je bio na preventivnim aktivnostima i akcijama kako da se prevenira i sagleda sve ono što eventualno može da bude izazov u budućem vremenu i s onim sa čime se susrećeno svi mi u ovom vremenu. Jedan od načina prevencije je i ova edukacija i nadam se da će polučiti rezultate - rekao je Softić.

 Učesnici obuke, među kojima su bili vršilac dužnosti premijera Mirnes Bašić, ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i direktor Kantonalne direkcije robnih rezervi Zoran Martinović, upoznali su se i sa određenim fenomenima u kontekstu kriznog menadžmenta koji povlače određene kontradiktornosti, kao što su, kako navodi profesor Čizmić, disciplinirana kreativnost ili sistema "što sam više kontrolisan, to sam više slobodan". 

- Javna uprava treba pratiti trendove u privatnim kompanijama i u krajnjoj liniji primjenjivati sve aspekte optimizacije u javnoj upravi iz razloga što javna uprava nema beskonačne budžete, oni se smanjuju, a ona mora biti servis privatnom sektoru i građanima, pa tako da zajednički svi ponovo rastemo - rekao je Čizmić.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić napominje da je edukacija članova Štaba zakonska obaveza, a da se tema nametnula kao potrebna budući da je Kantonalni štab posebno ove godine djelovao u uvjetima krize zbog pandemije koronavirusa.

Aličić navodi i da je Štab tokom stanja nesreće donosio odluke od životnog značaja, koje su imale restriktivne mjere i povlačile određene konsekvence.

Pozvao je službe civilne zaštite u gradovima i općinama da organiziraju ovaj vid obuke i dodatno educiraju one koji imaju obavezu da odlučuju u kriznim situacijama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta