Bosna i Hercegovina     | 21.12.2020. 13:57 |

Antifašizam je vrlo blizak istinskom vjerniku

FENA Alma Pašić

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Antifašizam je, ako smo svjesni osnovnih ishodišta i vrijednosti antifašizma, i ponašamo se u skladu s njegovim osnovnim vrijednostima, vrlo blizak istinskom vjerniku, istaknuto je danas na okruglom stolu u Sarajevu "Antifašizam i Religija", održanom u organizaciji SABNOR-a Kantona Sarajevo.

Predavači na ovom skupu bili su fra. Mile Babić i profesor Senadin Lavić.

Fra. Mile Babić je kazao da kada gledamo povijest Evrope i povijest naših zemalja, religija je uvijek bila povezana sa vlašću i takva religija je bila instrumentalizirana.

-  Treba uvijek razlikovati religiju koja je bila instrumentalizirana i religiju po sebi. Religija kao takva nas uči ljubavi prema Bogu i bližnjima, uči nas pravdi - kazao je. 

Istako je da uvijek treba razlikovati da li je religija instrumentalizirana ili ona živi po svojim slobodnim vlastitim principima.

- Najvažnije je da religija ne bude instarumentalizirana i da živi slobodno, da bude odjeljena od države, da ne bude službenica države, već da bude kritički korektiv države - dodao je fra Mile Babić.

Porfesor Senadin Lavić je kazao da svi znamo kako je 20 stoljeće obilježila jedna strašna ideologija koja se zvala fašizam i da je 20 stoljeće na nju odgovorilo jednom velikom borbenom ideološkom koalicijom.

- Danas se nalazimo u sličnim izazovima i postavlja se pitanje kako odgovoriti na fašističke tendecije koje osjećamo oko sebe u društvu širom svijeta. Da li imamo jasne ideološke vizije tog sadržaja antifašizma koji treba da nam pomogne da se  iščupamo izvučemo iz ovog blata fašističke ideologije? - istakao je Lavić.

Također je dodao da su religija i antifašizam u dubini dva vrlo bliska modaliteta ljudskog bistovavanja. Oba modaliteta, i religija i antifašizam podrazumijevaju slobodu, dostajanstvo, odanost, odgovornost, dakle podrazumijevaju kriterije i principe kojih se moramo pridržavati, a očito je da fašizam ruši i principe religije i principe općenito ljudskog postojanja današnjice.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana