Regija     | 21.12.2020. 13:57 |

U Srbiju ovog tjedna stižu vakcine protiv koronavirusa

FENA Internet

BEOGRAD, 21. prosinca (FENA) - Prve doze vakcine protiv covida-19, kompanija BioNTech i Pfizer, trebalo bi tijekom ovog tjedna stići u Srbiju.

Pavle Zelić iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva te zemlje kazao je za Radioteleviziju Srbije da je vakcina efikasna 95 posto, kako i piše u dokumentaciji. Dodao je da se očekuju dobri rezultati i u pogledu ruske vakcine "sputnik".

Po njegovim riječima, u Srbiju bi sljedećih dana trebalo da stigne prvih 4875 doza i dodaje da se dozvola odnosi na ukupno 20.475 doza.

"Kontrolirali smo sve elemente – kvalitet, efikasnost, sigurnost. Očekujemo u narednim danima da prve doze stignu, kada će se obaviti kontrola u našoj laboratoriji i izdati certifikat", naveo je Zelić.

Agencija, navodi on, od 2. prosinca, kad je dobila dokumente, pažljivo procjenjuje ono što tvrdi proizvođač, od početka razvoja vakcine do tri kliničke faze.

Ukazao je da reakcije koje su primjećene do sada i u primjeni, jesu bol na mjestu primjene, otok, crvenilo, što je, kaže, ono što znaju svi koji su nekad primili vakcinu.

Također, primjetan je jedan do dva dana zamora, bol u mišićima i glavobolja.

Po Zelićevim riječima, primjena tih vakcina pratit će se i u Srbiji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije