Svijet     | 22.12.2020. 08:46 |

Izrael zbog neslaganja o budžetu na rubu četvrtih izbora u dvije godine

FENA Internet

TEL AVIV, 22. decembra (FENA) - Izrael bi se mogao suočiti sa četvrtim izborima u dvije godine nakon što vladajuća koalicija nije uspjela postići dogovor u posljednjim pregovorima koji su započeli u ranim satima utorka.

Koalicijska vlada stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua i Plavo-bijela stranka ministra odbrane Bennyja Gantza mora se u utorak do ponoći dogovoriti o budžetu (22:00 GMT), inače će se parlament automatski raspustiti.

Ukupno 49 od 120 zastupnika glasalo je protiv zakona o odgodi roka za budžetski sporazum za sedam dana, 47 je glasalo za, dok su ostali bili suzdržani ili odsutni.

Koalicija između bivših suparnika Netanyahua i Gantza suočila se s problemima od samog početka, ali napetosti su se nedavno pojačale.

Koalicijski sporazum predviđa da vlada mora donijeti dvogodišnji budžet  za 2020. i 2021. Netanyahu, međutim, odustaje od toga i zalaže se za donošenje budžeta samo za tekuću godinu, navodeći kao razlog krizu zbog koronavirusa.

Međutim, kritičari vjeruju da želi spriječiti Gantza da preuzme mjesto premijera u jesen 2021. godine - kako predviđa koalicijski sporazum.

Ostale tačke neslaganja uključuju imenovanje sudija i ovlasti ministra pravde iz stranke Plavo-bijeli.

U toku je slučaj korupcije protiv Netanyahua, a Gantz ga je optužio da čini sve što je moguće kako bi izbjegao osuđujuću presudu.

Novi bi izbori mogli koštati i Netanyahu i Gantz glasova, dijelom i zbog formiranja nove stranke od strane Netanyahuova suparnika Gideona Saara, piše dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta