Stranačke aktivnosti     | 22.12.2020. 13:44 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija apeluje na odgovorne osobe Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da pokrenu postupak otvaranja diplomatskog-konzularnog predstavništva u jednom od gradova ove pokrajine. Mišljenja smo da nakon 12 godina od zatvaranja konzulata Bosne i Hercegovine u gradu Bonu, došlo je krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi ponovnom otvaranju konzularnog predstavništva u jednom od gradova ove pokrajine.

U prilog ide i činjenica da u ovoj pokrajini Savezne Republike Njemačke najviše živi građana Bosne i Hercegovine i da su uskraćeni u obavljanju potrebnih administrativnih poslova vezano za domovinu. Kako bi ostvarili svoja prava, bosanskohercegovački građani moraju ići u dosta udaljeni Frankfurt na Majni kako bi obavile nužne konzularne radnje kao što su produženje pasoša itd. Često je to popraćeno činjenicom da naši građani moraju uzeti slobodne dane kako bi obavili neke od administrativnih radnji. To predstavlja i finansijsko opterećenje za naše građane. To bi se lako moglo izbjeći na način da se otvori DKP Bosne i Hercegovine u gradovima kao što su Diseldorf, Keln, Bon ili neki drugi grad.

Također je od ekonomskog značaja da bh. vlasti imaju predstavništvo u najvažnijoj regiji Njemačke kako bi intenzivirali saradnju sa njemačkim proizvođačima ove regije u kojoj su nastanjeni između ostalog njemački privredni giganti mašinske i hemijske industrije. Naše susjedne države, Republika Hrvatska i Republika Srbija, imaju generalni konzulat u ovoj pokrajini, tačnije u Diseldorfu, glavnom gradu pokrajine i ostvaraju vidne rezultate u saradnji sa njemačkim partnerima ne samo na ekonomskom planu. Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija ne vidi validan razloga da naši građani ove regije budu uskraćeni takvim jednim generalnim konzulatom.

Smatramo da je opravdano sa svake tačke gledišta da se ponovo otvori generalni konzulat Bosne i Hercegovine u ovoj pokrajini. Platforma za progres Sjeverna Rajna-Vestfalija stavlja se na raspolaganje da pomogne pri iznalasku adekvatog objekta ili prostorija kako bi pomogli našoj vlasti da uspješno okončaju taj proces.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta