Svijet     | 22.12.2020. 14:14 |

Putin potpisao zakon koji omogućuje predsjednicima da postanu doživotni senatori

FENA Internet

MOSKVA, 22. decembra (FENA) - Predsjednik Vladimir Putin u utorak je potpisao zakon koji omogućuje bivšim predsjednicima da postanu doživotni poslanici u gornjem domu ruskog parlamenta kada napuste Kremlj, objavljeno je na službenoj stranici vlade.

Zakon je uslijedio nakon obimnih promjena u ruskom političkom sistemu koje je inicirao Putin u ovoj godini i koje mu, između ostalog, omogućuju da se natječe za još dva šestogodišnja mandata u Kremlju. Aktuelni predsjednički mandat ističe mu 2024. godine.

Reforme se pomno prate kako bi se naslutilo šta bi Putin mogao učiniti na kraju svog aktuelnog predsjedničkog mandata, drugog uzastopnog i četvrtog ukupno.

Današnji zakon omogućio bi predsjednicima da imenuju 20 do 30 senatora u Vijeće Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, i da također postanu senatori kada napuste predsjedničku dužnost.

Putin bi trebao potpisati i prijedlog drugog zakona, koji su već podržali poslanici u donjem domu, i koji daje bivšim predsjednicima imunitet od krivičnog progona zbog prekršaja koje su počinili tokom žvota, ne samo dok su bili na dužnosti, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana