Bosna i Hercegovina     | 22.12.2020. 15:08 |

Krašić: Teška finansijska godina za Grad Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. decembra (FENA) - Sa finansijskog aspekta, godina na izmaku bila je izuzetno teška za Grad Goražde - potvrdio je pomoćnik gradonačelnika za finansije, trezor i privredu Muamer Krašić.

Po njegovim riječima, prihodi su do sada ostvareni u iznosu 7.931.000 KM, od planiranih 10.297.000 KM.

- Vjerovali smo da će planirani indeks izvršenja budžeta iznositi 96,20 procenata, međutim stvarni pokazatelji su da je izvršenje manje od planiranog za 19 posto, s obzirom da je ukupni  indeks izvršenja 77,03 posto. Strukturalno gledano, porezni prihodi ostvareni su u procentu od 86,91 posto, neporezni 70,36, tekući transferi oko 64 posto i planirani kapitalni transferi 46,46 posto - pojasnio je Krašić.

Dodao je da su, u poređenju sa istim periodom prošle godine, ostvareni prihodi manji za 812.325 KM.

-Sami porezni prihodi su manji za 8,46 procenata od čega je PDV manji za 15,65 procenata, dok je samo porez na imovinu manji za 19,94 posto, u odnosu na ostvarene prihode u istom periodu prethodne godine. Neporezni prihodi su manji za 13,15 posto, a kapitalni transferi za 28,96 posto, u odnosu na isti period prošle godine. Tekući transferi su nešto veći, za 12,28 posto, iz razloga što je u toku ove godine doznačeno Gradu Goražde 125.000 KM po odluci Vlade FBiH za saniranje posljedica pandemije Covid-19 - precizirao je on.

Pomoćnik gradonačelnika navodi da su rashodi izvršeni u iznosu od 7.974. 259 KM ili 77, 44 posto.

- Na kraju smo jedne izuzetno teške godine u pogledu izvršenja budžeta, prvenstveno zbog smanjenja prihoda, zbog čega se planirani rashodi nisu mogli izvršavati kako su planirani. Takođe kod budžetskih korisnika, pojedinih ustanova koje su na trezoru, bilo je obustave u pružanju usluga ili su one reducirane, što je dovelo i do smanjenja naplate njihovih prihoda. Takođe, određeni transferi su doznačavani sa zakašnjenjem ili čak nisu ni doznačeni do danas - istakao je Krašić.

Naglasio je da su lošoj finansijskoj situaciji doprinijele i druge okolnosti.

- Imajući sve ovo u vidu, a posebno negativne finansijske efekte od ranije, poput izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda od strane Skupštine BPK, zatim neupućivanje u skupštinsku proceduru izmjena Zakona o komunalnim taksama, preuzimanje dodatnih obaveza, finansiranje novog vrtića i druge okolnosti, sve je to odvelo do toga da trenutno stanje u budžetu nije zadovoljavajuće te će zahtijevati poduzimanje odgovarajućih mjera u narednom periodu - kazao je pomoćnik gradonačelnika Goražda.

Služba za finansije trezor i privredu je u skladu sa Zakonom o budžetima u Federaciji BiH te budžetskim kalendarom grada Goražda za 2020. godinu, uputila zahtjev svim budžetskim korisnicma za iskazivanje potrebe za rashodima u budžetu za 2021. s ciljem priprema Nacrta budžeta za narednu godinu.

Po riječima Krašića, radna verzija budžeta dostavljena je 13. oktobra predlagaču, međutim zbog predizborne kampanje i neodržavanja sjednica Gradskog vijeća, Nacrt budžeta još nije utvrđen te je realno očekivati da će biti konstituisano vijeće i usvojena Odluka o privremenom finansiranju,  a da će se utvrđivanju Nacrta budžeta pristupiti početkom januara.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'