Bosna i Hercegovina     | 22.12.2020. 15:41 |

Skupština HNŽ-a dala suglasnost na rebalans Financijskog plana ZZO HNŽ-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. prosinca (FENA) – Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) dala je u utorak suglasnost na rebalans Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 2020. godinu.

Rukovoditelj Sektora za potporu poslovanju Andrej Čović kazao je kako su Izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda za 2020. godinu planirani ukupni rashodi u iznosu od 151,73 milijuna maraka ili 2,35 posto više u odnosu na prvotni Financijski plan.

"U financijskom smislu, Zavod je temeljem prihoda od doprinosa za zdravstveno osiguranje ostvario prihode niže za oko 7,1 milijun maraka. Kako subvencije Ministarstva financija FBiH u iznosu od oko 3,2 milijun maraka nisu bile dostatne za pokriće svih troškova pristupili smo racionalizaciji rashoda. Sve rashode, koje je bilo moguće, realizirali smo u nižem iznosu, a od pojedinih planiranih rashoda smo odustali kako bi zadržali financiranje zdravstvenih ustanova i prava osiguranika na ugovorenoj razini. Na taj način snizili smo rashode za 3,81 milijun maraka. Ovakvim pristupom Zavod je, u punom kapacitetu, ispunio sve zakonske obveze, ugovorne obveze prema pružateljima zdravstvene zaštite, kao i financiranje prava osiguranika", kazao je Čović.

Po njegovim riječima, prepoznajući težinu ove krize prouzrokovane pandemijom covid-19 Zavod je sav neraspoređeni višak iz ranijih razdoblja u iznosu od 7.300.000 KM preusmjerio prema bolničkim zdravstvenim ustanovama u županiji u svrhu bolničkog liječenja oboljelih osiguranika od koronavirusa, navodi se u priopćenju županijskog ZZO-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta