Svijet     | 22.12.2020. 17:21 |

Ruski i kineski bombarderi izveli zajedničku patrolu iznad zapadnog Pacifika

FENA Internet

MOSKVA, 22. decembra (FENA) - Ruski i kineski bombarderi izveli su zajedničku patrolnu misiju iznad zapadnog Pacifika u utorak, u iskazivanju sve tješnjih vojnih veza između Moskve i Pekinga.

Ruska vojska saopćila je da su par njenih strateških bombardera Tu-95 i četiri kineska bombardera H-6K nadlijetali područje iznad Japanskog mora i Istočnog kineskog mora.

Rusko ministarstvo odbrane navodi u saopćenju da zajednička vojna misija ima za cilj da "razvije i produbi sveobuhvatno rusko-kinesko partnerstvo, dodatno proširi nivo saradnje između dvije vojske i ojača njihovu sposobnost za zajedničku akciju, te produbi stratešku stabilnost".

Ministarstvo je dodalo da patrolni let "nije bio usmjeren protiv nijedne treće zemlje".

Današnja misija predstavlja drugi takav let nakon patrole iznad iste regije u julu 2019.

Također je uslijedila nakon izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina u oktobru da se ideja rusko-kineskog vojnog saveza ne može odbaciti - u nagovještaju produbljavanja vojne saradnje između Moskve i Pekinga i u jeku rastućih napetosti u njihovim odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Do tada su Rusija i Kina pozdravljale svoje "strateško partnerstvo", ali su odbacivale sve razgovore o mogućnosti formiranja vojnog saveza.

Putin je takoder istaknuo u oktobru da Rusija dijeli krajnje osjetljive vojne tehnologije s Kinom koje su značajno pomogle u jačanju njihovih vojnih kapaciteta, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'