Svijet     | 22.12.2020. 19:35 |

Mladenov odbio položaj posrednika UN-a za Libiju

FENA Internet

NEW YORK, 22. decembra (FENA) - Bugarski diplomat Nikolaj Mladenov poručio je generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu da neće biti u stanju da preuzme ulogu posrednika Ujedinjenih nacija za Libiju "iz ličnih i porodičnih razloga", saopćio je u utorak portparol UN-a.

Mladenov je bio bliskoistočni posrednik UN-a od 2015. zadužen za posredovanje između Izraela i Palestinaca. Vijeće sigurnosti prošlo je sedmice odobrilo Guterresov prijedlog da imenuje Mladenova kao libijskog posrednika i Norvežanina Tora Wenneslanda za nasljednika Mladenova kao bliskoistočnog posrednika.

Mladenov je poručio  Guterresu u ponedjeljak da, kada njegova trenutna uloga istekne 31. decembra, on će podnijeti ostavku i "neće biti u stanju da  preuzme položaj specijalnog izaslanika za Libiju", saopćio je novinarima portpatrol UN-a Stephane Dujarric.

Vršiteljica dužnosti UN-ovog posrednika za Libiju, Stephanie Williams, nastavit će s tom ulogom, kazao je Dujarric. Mladenov je trebao naslijediti Ghassana Salamea, koji je podnio ostavku s položaja posrednika UN-a za Libiju u martu "zbog stresa".

Libija je potonula u haos nakon svrgavanja, uz podršku NATO-a, dugogodišnjeg čelnika zemlje Muammara Gaddafija u 2011. U oktobru, dvije vodeće strane u libijskom ratu - međunarodno priznata vlada nacionalne sloge (GNA) i Libijska narodna vojska (LNA) Khalife Haftara sa sjedištem na istoku zemlje - dogovorile su primirje, prenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije