Bosna i Hercegovina     | 23.12.2020. 12:47 |

Finansijska podrška Vijeća ministara BiH projektima kulture i inovatorstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. decembra (FENA) - Vijeće ministara BiH je na vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo pet odluka kojima se podržavaju projekti u oblastima, kulture, inovatorstva, pripreme projekata iz fonda H2020, te nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u 2020. godini, a nakon okončanog javnog poziva za dodjelu ovih sredstava. 

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donesene su odluke - o rasporedu sredstava iz tekućeg granta "Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu u Bosni i Hercegovini"; rasporedu sredstava namijenjenih za tekući grant "Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u Bosni i Hercegovini"; rasporedu sredstava iz tekućeg granta "Sufinansiranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini"; rasporedu sredstava za projekte iz tekućeg granta "Međunarodna kulturna saradnja", i rasporedu sredstava za projekte iz tekućeg granta "Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda H2020".

Za podršku tehničkoj kulturi i inovatorstvu u BiH osiguran je grant vrijedan 117 hiljada KM iz budžeta Ministarstva civilnih poslova za 23 projekta u ovoj oblasti u rasponu od tri do 15 hiljada KM.

Grant vrijedan 50 hiljada KM bit će utrošen za sufinansiranje šest projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u BiH, i to četiri za prevenciju HIV-a, jedan za prevenciju tuberkuloze i jedan za HIV i tuberkulozu zajedno.    

Ukupno raspoloživa sredstva za sufinansiranje projekata institucija kulture u BiH u 2020. godini iznose 3.097.000,00 KM, a bit će podržano 200 projekata u ovoj oblasti.

Ukupno 390 hiljada KM su raspoloživa sredstva za projekte u okviru granta „Međunarodna kulturna saradnja“ za podršku 47 projekata.

Tekućim grantom ,,Programi za pripremu projekata i potencijalnih kandidata za sredstva iz fonda H2020“  bit će podržana 44 projekta, ukupno vrijedna 443.770.00 KM.

Sve odluke će biti objavljene u "Službenom glasniku BiH“, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana